Washington Post: Primii opt piloți ucraineni de F-16 vor pilota aeronavele americane în vara lui 2024

12 august 2023, 17:13

Potrivit jurnaliștilor de la Washington Post, Kievul a pregătit 6 piloți și 2 rezerve pentru a începe antrenamentul. Chiar dacă cei 8 militari vorbesc limba engleză, ei vor merge mai întâi în Marea Britanie, unde vor învață 4 luni terminologia militară. Abia după acest modul ei vor putea începe pregătirea pentru F-16.

Sincron cmdr.(r.) Valentin Mateiu: Cred că Washingtonul are în vedere ca aceste avioane să apară pe câmpul de luptă la anul în sensul în care ele să facă parte din garanțiile de securitate pentru Ucraina, nu din arma care să le asigure victoria în contraofensivă ucrainenilor. Această decizie o leg de echilibrul strategic cu Moscova.

Cu siguranță prima grupă de piloți ucraineni va începe pregătirea în vestul Europei. Centrul din România, de la Fetești, va funcționa cel mai devreme la începutul anului viitor.

Sincron Angel Tîlvar, ministrul Apărării: Noi ne dorim foarte mult ca, la începutul anului următor, să putem avea elemente concrete. (…) Piloți români vor avea prioritate.

La centrul de pregătire de la Fetești, Olanda va trimite 18 avioane F-16, iar americanii de la Lockheed Martin, prin intermediul companiei Draken, vor aduce instructorii și tehnicienii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite