Washington Post: Chiar dacă Erdogan va fi învins, situația geopolitică a Turciei va fi tot complicată

Recep Erdogan
Recep Erdogan
12 mai 2023, 12:22

Redăm argumentele lui Soner Cagaptay (autorul cărții „A Sultan in Autumn: Erdogan Faces Turkeys Uncontainable Forces”) dintr-un editorial publicat în Washington Post.

***

Partenerii occidentali au ocazia de a ajuta la orientarea unei Turcii post-Erdogan în direcția corectă.

Ei au instrumentele necesare pentru a face acest lucru.

În primele sale zile în calitate de președinte, Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), aflat în opoziție, a promis să restabilească statul de drept. Ampla sa coaliție formată din șase partide s-a angajat să îi elibereze pe cei încarcerați pe nedrept sub conducerea Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan și să ridice restricțiile asupra libertăților-cheie. De asemenea, a promis să repare autonomia diferitelor instituții care au fost supuse presiunilor din partea guvernului lui Erdogan, inclusiv a sistemului judiciar. Având în vedere angajamentul administrației Biden de a sprijini democrațiile împotriva autocrației, toate aceste schimbări ar fi, fără îndoială, bine primite.

Dar calculul geopolitic este mai puțin clar. În ultimul deceniu, Erdogan a îndepărtat treptat Turcia de Statele Unite și de Europa. În special de la tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016 din Turcia, el a format o legătură cu președintele rus Vladimir Putin, cei doi lideri întâlnindu-se adesea și convenind asupra unor acorduri de împărțire a puterii în Siria, Libia și Caucazul de Sud. Și, deși Turcia a furnizat drone și alte echipamente militare Ucrainei, Erdogan a refuzat să participe la sancțiunile conduse de SUA care vizează Rusia, oferindu-i acesteia din urmă un acces valoros la piețele globale.

Kilicdaroglu nu este un prieten al Rusiei. Într-un interviu recent acordat Wall Street Journal, el a declarat că Ankara se va conforma deciziilor occidentale privind sancțiunile. De asemenea, el s-a angajat să conducă Turcia mai aproape de NATO și de Uniunea Europeană. El a promis că va aproba aderarea Suediei la NATO – blocată de Erdogan – înainte de summitul alianței din iulie.

Dar legăturile economice profunde ale Turciei cu Rusia ar putea împiedica Turcia să se alinieze complet cu Occidentul. În interviul acordat Wall Street Journal, Kilicdaroglu a dat un indiciu despre cât de dificil va fi acest exercițiu de echilibru. El a spus că va încerca să mențină investițiile turcești în Rusia, susținând în același timp politica mai largă de sancțiuni împotriva Rusiei. Realitățile comerciale ar limita în mod clar marja sa de manevră.

Perspectiva apropierii dintre SUA și Turcia îl va supăra cu siguranță pe Putin, care va fi tentat să deraieze o președinție a lui Kilicdaroglu. Cu toate acestea, să ne așteptăm ca Putin să evite confruntarea directă cu Turcia. Din punct de vedere istoric, atunci când Rusia îi amenință pe turci, aceștia din urmă se aliniază pe deplin cu Occidentul.

În schimb, este probabil ca Putin să apeleze la arma sa comercială pentru a viza economia Turciei. Putin ar putea interzice vizitele turistice în Turcia (invocând probabil „probleme de securitate”) și ar putea încerca să limiteze importurile agricole. De asemenea, el ar putea cere plata imediată a facturilor energetice întârziate ale Ankarei – poate până la 4 miliarde de dolari – și ar putea impune prețuri mai mari la exporturile de gaze naturale către Turcia. Aceste măsuri ar costa economia deja fragilă a Turciei zeci de miliarde de dolari, declanșând probabil o criză monetară.

Toate acestea trebuie să se afle în prim-planul minții lui Kilicdaroglu. El știe că niciun guvern de coaliție nu și-a terminat mandatul complet de când a apărut pe scenă prima administrație condusă de o coaliție din țară, în anii 1960. O prăbușire economică, combinată cu certurile din coaliție, ar face ca administrația sa să fie slabă și ineficientă în ochii electoratului. Aceste evoluții i-ar putea permite lui Erdogan să organizeze o revenire politică în maniera premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Cu toate acestea, UE și Statele Unite ar putea contribui la transformarea ireversibilă a tranziției Turciei către democrație.

De la Uniunea Vamală din 1995, care acoperă doar bunurile industriale, legăturile economice au constituit fundamentul relațiilor dintre UE și Turcia. Kilicdaroglu dorește să aprofundeze uniunea pentru a acoperi și serviciile. Uniunea Europeană ar trebui să semnaleze încă de la începutul președinției lui Kilicdaroglu disponibilitatea sa de a face acest lucru.

Washingtonul ar putea juca, de asemenea, un rol cheie – prin restabilirea legăturilor în domeniul apărării, care reprezintă fundamentul relațiilor dintre SUA și Turcia. Una dintre problemele care înăbușă această relație se axează pe decizia lui Erdogan de a achiziționa sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia. Statele Unite au expulzat Turcia din programul de avioane de luptă F-35 în 2019, iar în anul următor au aplicat sancțiuni asupra industriei de apărare din Turcia.

Administrația Biden ar trebui să lucreze din greu pentru a găsi o cale de ieșire din acest impas. Dacă Kilicdaroglu s-ar angaja să nu activeze S-400 și ar fi de acord să le pună sub o eventuală custodie comună cu NATO, Washingtonul ar trebui să dea undă verde cererii Ankarei de a cumpăra avioane de luptă F-16 și F-35.

Astfel de gesturi nu vor elimina toate fricțiunile dintre Turcia și partenerii săi. De exemplu, sprijinul acordat de Statele Unite pentru kurzi din YPG, cu sediul în Siria, va rămâne cu siguranță un punct sensibil în relația cu Turcia.

Dar, luate împreună, ambele mișcări ar trimite semnale puternice către piețe. Investitorii globali au acordat o atenție deosebită orientării geopolitice a Turciei, îngrijorați de ceea ce înseamnă o derivă pe orbita Rusiei pentru randamentele pe termen lung. Arătând că Turcia a revenit cu fermitate în faldurile transatlantice ar invita intrări mari de numerar – intrări care ar putea ajuta la compensarea oricăror pierderi critice pe care le-ar putea provoca Putin.

Deși o președinție Kilicdaroglu este plină de incertitudini, dacă cetățenii Turciei aleg democrația în locul autocrației, Statele Unite și Europa trebuie să sprijine această alegere. O Turcie mai democratică este la îndemână și ar fi în beneficiul tuturor.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite