Vulcanul Şiveluci din Orientul Îndepărtat al Rusiei aruncă o coloană de cenuşă până la 10 km altitudine. Avertizare cod roșu pentru aviație

Vulcan in peninsula Kanceatka
Vulcan in peninsula Kanceatka
12 aprilie 2023, 09:21

Norul de cenușă al vulcanului care a erupt în peninsula Kamceatka ar putea răci pentru o perioadă scurtă de timp pământul. Specialiștii mai spun că efectul va fi minor, dar nu exclus. În urma erupției, sate întregi au fost acoperite de un strat gros de cenușă.Corepondentul nostru în Rusia, Liviu Iurea are amănunte.

Norul de cenușă aruncat în atmosfera de vulcan este uriaș. Localitățile din jur au fost acoperite de un strat de cenușă de 10 centimetri, cel mai gros din ultimii 60 de ani.

„Este 9.40 dimineața. Este complet întuneric. Nu poți să vezi nimic. Aici ar fi mașină. Dar nu poți să vezi drumul. Cred că sunt cam 5 centimetri de cenușă.”

A fost emisă o avertizare de cod roșu pentru aviație, iar autoritățile locale au îndemnat sătenii să nu iasă afară.

Roman Vasilievsky – official regiunea Kamceatka:  Școlile și grădinițele au fost închise astăzi. Copiii au rămas acasă. Oamenii au fost rugați să stea în case, să închidă bine geamurile ca să nu intre particulele de praf înăuntru.

Siveluch este unul dintre cei mai activi vulcani din Kamceatka. Cea mai recentă erupție majoră a avut-o în 2007. Este totuși un alt tip de vulcan, spun oamenii de știință.

Alexey Ozerov – șeful Institutului de vulcanologie din Rusia: Este vorba despre un vulcan de tip Andezitic. Erupe altfel. Nu veţi vedea râuri de lavă.

Climatologii spun că erupția vulcanului Shiveluch poate influența într-o oarecare măsură și temperatura la nivel global.

Alexey Kokorin – climatolog: Efectul poate consta într-o răcire uşoară, poate de 0,1C, poate mai mult sau mai puţin, nimeni nu ştie încă. Va fi într-o perioadă scurtă de timp, într-un an sau poate mai mult.

Autoritățile din Kamceatka nu intenționează să evacueze populația din localitățile aflate în apropierea vulcanului. Specialiștii spun că faza activă a erupției a trecut.

Se recomandă purtarea măștilor pentru încă un timp ca particulele de cenușă să nu intre în căile respiratorii.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite