Căpşunile româneşti s-au copt mai greu anul acesta. A fost frig, iar plantaţiile au avut nevoie de condiţii speciale ca să rodească. Fermierii spun însă că producţia se anunţă bună. Deocamdată, în magazine şi în pieţe preţurile sunt destul de mari.
Primăvara capricioasă, cu frig, ninsori şi ploi multe, i-a pus la grea încercare pe cultivatorii de căpşuni. Au fost nevoiţi să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a salva recoltele.
Producătorii din Băleni, Dâmboviţa, au aprins focuri pe câmp şi au făcut nopţi albe, de teamă că plantele vor rămâne fără rod.
Ionel Zamfir este fermier şi munceşte pământul de când se ştie. A cultivat mereu cereale. Însă acum patru ani s-a reprofilat pe căpşuni. A ales un soi românesc, cel mai dulce şi cel mai căutat pe piaţă. Şi el a avut probleme din cauza vremii.
Acum are o altă problemă: lipsa forţei de muncă. De altfel, toţi agricultorii din Băleni aduc oameni din localităţile învecinate cu maşinile personale pentru a strânge recoltele. Localnicii preferă să se rezume doar la ajutorul social. Puţini sunt dispuşi să muncească la fermă.
Iar după atâtea probleme, producătorii ajung să vândă căpşunile cu 5-6 lei kilogramul. Însă pe piaţă şi în magazine preţurile se dublează.