Vreme extremă în zilele următoare. Florinela Georgescu, directoare executivă ANM: De joi până duminică va fi, categoric, un vârf al căldurii, deasupra țării noastre

Vreme extremă în zilele următoare
Vreme extremă în zilele următoare
19 iulie 2022, 15:12

Un val neobișnuit de cădură amenință Europa în următoarele zile, ceea ce va face ca și în România să înregistrăm temparaturi crescute, chiar dacă suntem într-o perioadă calendaristică ce se caracterizează prin valori mari de temparatură, dar acum acestea sunt accentuate de lipsa precipitațiilor.

Zilele în care trebuie să ne așteptăm la căldură excesivă sunt chiar zilele de week-end, însă perioadă de caniculă poate depăși două săptămâni.

”Traversăm o perioadă deosebită, este o circulație intens sudică, pentru partea de vest a Europei, circulație care aduce un aer foarte fierbinte, generat deasupra părții de vest a deșertului Sahara. Această circulație este întreținută de ceea ce se întâmplă deasupra Oceanului Atlantic, în largul costelor Peninsulei Iberice și ale Franței. Acolo sunt cicloni care, înainte să aducă ploaia, aduc această circulație intens sudică cu aer foarte fierbinte”, a declarat la TVR INFO directoarea executivă a ANM.

Temperaturi extreme și secetă

”(…) Așteptăm ca de mâine, treptat, căldura să se extindă către Europa Centrală și înspre țara noastră. Practic, nu scapă nicio zonă a Europei. Apreciem că, din zilele următoare să auzim din nou de temperaturi foarte ridicate, în Italia, în Peninsula Balcanică, adică în bazinul mediteranean. Este posibil ca următoarele două săptămâni să aducă temperaturi extreme”, a precizat Florinela Georgescu.

O altă problemă cu care ne confruntăm este seceta, multe zone de pe continentul nostru fiind lipsite de precipitații de o perioadă prea lungă de timp.

”Sunt zone din Europa în care a plouat extraordinar de puțin, în ultimele luni, aș putea spune, nu numai ultimele săptămâni. Și la noi în țară este instalată o secetă, din toamna trecută. De atunci până acum, doar în două luni au fost precipitații, la noi, mai mult decât norma, iar acum – deci de două luni – sunt zone în țară în care nu a plouat nici măcar o treime sau niciun sfert din cât trebuia”, a explicat meteorologul.

Ea ne-a mai spus și cât de repede va ajunge și la noi acest val de căldură sahariană:

Deja de mâine (miercuri – n.r.) vom începe să simțim creșterea de temperatură și o vom simți și mai puternic de joi încolo. De joi până duminică va fi, categoric, un vârf al căldurii, deasupra țării noastre, care se va concretiza cu temperaturi care vor depăși 36-37 de grade Celsius, mai ales pe partea de vest a țării: Banat, Crișana, Oltenia, partea de vest a Munteniei. Este posibil să se atingă și valori de 40 de grade.

Posibil cod roșu

Finalul de săptămână, așa cum a anunțat Florinela Georgescu, vine cu temperaturi foarte mari, chiar și pentru această perioadă, și s-ar putea să avem chiar cod roșu de temperatură extremă:

”(…) Temperaturi în jurul a 40 de grade sau poate ușor peste 40, pentru partea de vest a teritoriului ar putea însemna, în unele zone, atingerea sau depășirea recordurilor absolute, pentru acele regiuni. Pentru regiunile sudice, recordurile de temperatură sunt mult mai sus. Să ne amintim că în lunile iulie din 2000, 2003, mai ales 2007, 2012 am avut temperaturi de peste 40 de grade.

Iar în 2007, multe valori de temperatură, în regiunile sudice – Muntenia, Oltenia – au fost de peste 42 de grade, mergând până la 44,3 grade. Atunci când se vor stabili codurile de culoare, vom ține cont de durata valorii de căldură – este suficient să stăm cinci zile cu temperaturi de 35-36 de grade – contează zonele afectate și compararea cu recordurile pentru zonele respective”, a încheiat directoarea executivă a ANM, într-o emisiune la TVR INFO.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite