Vremea din Japonia, Coreea de Sud și China ar putea fi colacul de salvare al Europei în această iarnă

Pe măsură ce se înțarcă de la combustibilul rusesc și se luptă pentru a-și asigura suficient gaz natural și cărbune, încercarea Europei de a rămâne caldă în această iarnă va depinde în mare măsură de trei națiuni de cealaltă parte a lumii: Japonia, Coreea de Sud și China, scrie Bloomberg.

05 August 2022, 14:41 (actualizat 05 August 2022, 15:00) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Țările asiatice, printre cei mai mari importatori mondiali de gaz natural lichefiat și cărbune, împărtășesc cu Europa un sezon de vârf al cererii de încălzire în timpul iernii. Este încă prea devreme pentru meteorologi să facă predicții precise privind iarna, dar orice prognoză de scăderi abrupte ale temperaturilor în cele trei națiuni ar putea declanșa o cursă mai intensă pentru mărfuri.

Concurența internațională pentru combustibil a crescut de când invazia rusă a schimbat fluxurile comerciale globale, contribuind la creșterea record a prețurilor cărbunelui și gazelor naturale.

Comisia Europeană va implementa o interdicție totală a cărbunelui rusesc începând de săptămâna viitoare, în timp ce Gazprom PJSC a redus fluxurile de gaze către Europa. Istoric, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaz al Uniunii Europene, acoperind aproximativ 40% din cerere.

„Vremea este, desigur, un wild card în special pentru Japonia și Coreea”, a spus Abhishek Rohatgi, analist BloombergNEF. „O iarnă mai rece decât în ​​mod normal ar putea crește prețurile dacă livrările rusești către Europa rămân scăzute, deoarece va fi foarte dificil să găsești încărcături spot suplimentare.”

Națiunile europene se pregătesc de iarnă, reducând consumul de gaz și sporind importurile de GNL pentru a umple stocurile. De asemenea, repornesc şi centralele electrice pe cărbune. Până acum au primit o mână de ajutor din partea Asiei: China a redus importurile de cărbune și GNL după creșterea producției interne și, de asemenea, suferă o încetinire economică din cauza lockdown-urilor Covid-19.

Toate cele trei țări asiatice au produs, de asemenea, mai multă energie din surse regenerabile. Japonia și Coreea de Sud au stabilit recorduri pentru energia solară în mai, în timp ce China a ars mai puțin cărbune în prima jumătate a anului, deoarece sursele curate, cum ar fi hidroenergia, au crescut.

Chiar și așa, achizițiile suplimentare din Europa au sporit costurile pentru GNL și cărbune la nivel record în acest an. Națiunile în curs de dezvoltare, cum ar fi Bangladesh și Pakistan, suferă deja de pene de curent zilnic, deoarece nu își permit să plătească pentru mărfuri ce ar putea menține luminile aprinse.

Concurența ar putea deveni și mai acerbă înainte de iarnă. Odată ce Japonia și Coreea de Sud încep să-și construiască stocurile de gaz, piața spot de GNL ar putea înregistra mai multe achiziții din acele țări, potrivit BloombergNEF. Stocurile de cărbune din Japonia sunt, de asemenea, extrem de scăzute, iar cele două națiuni vor trebui să stimuleze achizițiile de combustibil pentru centralele electrice spre sfârșitul anului.

Se așteaptă că alimentarea cu energie electrică din Japonia va fi redusă în această iarnă, ceea ce a determinat guvernul să solicite utilităților să repornească unele centrale termice inactive și să se asigure că acestea sunt întreținute corespunzător și aprovizionate cu combustibil.

„Încărcăturile de cărbune sunt la mare căutare și sunt în mare parte contractate”, a spus analistul BloombergNEF Ali Asghar. „Japonia și Coreea se vor lupta cu Europa pentru majoritatea mărfurilor spot.”

China este într-o poziție mai confortabilă. Producția record de cărbune, combinată cu cererea redusă de energie, a lăsat stocurile la cel mai înalt nivel de până acum pentru jumătatea anului. Și chiar dacă Rusia reduce aprovizionarea cu gaz prin conducte către Europa, crește fluxurile pe o nouă linie către estul Chinei, contribuind la menținerea stocurilor ample, în ciuda scăderii importurilor de GNL.

„În cazul în care va fi o iarnă foarte rece, Japonia și Coreea de Sud vor avea probabil nevoie de încărcături spot suplimentare, caz în care probabil vor concura cu cumpărătorii europeni”, a declarat Xizhou Zhou, șeful departamentului global de energie și surse regenerabile la IHS Markit. „China, pe de altă parte, ar recurge probabil la mai mult cărbune autohton”.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI