Vreme capricioasă în lume: incendii de pădure în Portugalia, zăpadă în Austria, uragan în America de Nord, taifun în Japonia

9 septembrie 2019, 18:57

În inima Portugaliei, două incendii de pădure au mobilizat peste 450 de pompieri. Și tot nu au fost destui. Ore în șir, oamenii au udat temeliile caselor, de frică să nu fie cuprinse de flăcări.

Vântul și-a tot schimbat direcția și a zădărnicit mult timp efortul echipelor de intervenție. Flăcările au fost alimentate din plin de vegetația uscată după căldurile infernale din vară.

Austriecii, în schimb, se răcoresc de-a binelea, cu prima ninsoare din Alpi, în acest sezon. La 2.000 de metri înălțime, în Tirol, s-a așternut un strat de zăpadă de 30 de centimetri, care a surprins turmele încă pe pajiști. Mașinile au avut nevoie de lanțuri la roți, iar operațiunile de deszăpezire le-au amintit localnicilor de o iarnă adevărată, la început de toamnă. Dar sunt nămeți care se vor topi repede, spun meteorologii.

Peste Ocean, uraganul Dorian a lovit estul Canadei. Dar cu mai puțina forță decât în Bahamas, unde a ucis 43 de oameni. A fost retrogradat între timp la „ciclon post-tropical foarte intens”. A rămas însă periculos: vântul a atins 150 de km pe oră, în zona de coastă au fost valuri de 20 de metri și s-au făcut evacuări.

Asupra capitalei Japoniei și împrejurimilor s-a abătut unul dintre cele mai puternice taifunuri. Au fost rafale de vânt cu viteze record, de 270 kilometri pe oră și ploi extrem de violente și abundente. Traficul feroviar s-a blocat; în fața gărilor s-au format cozi uriașe, ordonate totuși.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite