„Vreau să trăiesc”, linia telefonică din Ucraina care îi încurajează pe ruși să se predea „Sunt undeva pe front. Vreau să mă predau”

Schimb de prizonieri Ucraina - Rusia
Schimb de prizonieri Ucraina - Rusia
29 ianuarie 2023, 12:12

Vitali Matvienko, purtătorul de cuvânt al departamentului pentru prizonierii de război, a declarat că cei care au sunat la „Vreau să trăiesc” au fost verificați ca fiind în serviciul forțelor ruse, folosind datele personale și numărul de serviciu.

Între 15 septembrie, când a fost lansată linia telefonică, și 20 ianuarie, se afirmă că 6.543 de ruşi au contactat guvernul ucrainean pentru a se preda, adesea de pe linia frontului.

Linia fierbinte, deservită de 10 operatori, a fost înființată după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea a 300.000 de civili cu experiență militară anterioară pentru a lupta în Ucraina.

Matvienko a refuzat să dea un număr în cazul celor care s-au predat, dar a descris serviciul, care este funcţional 24 de ore din 24, 7 zile din 7, ca fiind „un succes total”. Zilnic sunt primite între 50 și 100 de apeluri și mesaje pe canalul Telegram al serviciului.

 

 

Centrul de apeluri a fost mutat în urmă cu o lună de la birourile departamentului din Kiev într-o locație secretă, de teamă că ar putea fi ținta unor atacuri rusești, a spus el.

Valoarea propagandistică este clară pentru guvernul ucrainean, 2 milioane de persoane au vizitat site-ul „Vreau să trăiesc” numai în luna decembrie, dintre care 1,6 milioane au fost în Rusia.

Celor care s-au predat li se oferă posibilitatea de a face parte din schimburile de prizonieri aranjate între guvernele rus și ucrainean sau de a rămâne în custodie, cu posibilitatea de a rămâne mai târziu în Ucraina sau de a emigra.

În total, 1.646 de persoane din Ucraina au fost eliberate de guvernul rus ca parte a unor astfel de schimburi, a declarat Matvienko. Cel mai recent acord a fost finalizat la 8 ianuarie, când au fost schimbate 50 de persoane de fiecare parte, iar negocierile privind alte persoane continuă.

Matvienko a spus că există două etape în ceea ce privește predarea. „Prima etapă este ca soldații ruși care sunt mobilizați, parțial mobilizați, încă nu sunt mobilizați, să sune la această linie telefonică și să spună: „Mă voi preda”, a spus el. „După care este obligat să își lase datele personale. După ce soldatul ajunge pe teritoriul ucrainean, este obligat să sune din nou și să spună: „Am de gând să mă predau”, iar operatorii ucraineni îl ajută să ajungă într-un loc sigur unde se întâlnește cu forțele speciale ucrainene.”

Acesta a spus că nivelul de interes pentru acest serviciu depinde de evoluțiile de pe câmpul de luptă. „În timpul eliberării orașului Herson, am primit apeluri de la ruși care ne-au spus: „Salvați-ne sufletele, pentru că ne-am blocat undeva în noroi, batalionul nostru este complet prăbușit, mai avem 10 soldați, vă rugăm să ne scoateți din mizeria asta”.

Oksana, în vârstă de 25 de ani, una dintre persoanele care se ocupă de centrul telefonic, a spus că fiecare apel era diferit, dar că toate îi dădeau speranța că efortul de război al Rusiei slăbește. „Unii oameni sună și spun: „Sunt undeva pe front. Vreau să mă predau”, alții spun: „Mi-e frică să nu fiu mobilizat în Rusia, ce trebuie să fac”. Iar unii îmi spun: „Sunt pe teritoriu sau în Ucraina, vreau să mă predau”. Le este frică și nu știu ce să facă”.

Matvienko împarte personal cărți de vizită „Vreau să trăiesc” prizonierilor eliberați, deoarece s-a constatat că cei care au fost schimbați au fost redistribuiți ulterior pe câmpul de luptă.

Afirmațiile departamentului ucrainean pentru prizonierii de război nu au putut fi verificate în mod independent.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite