Vrancea: Vizantea - Livezi, stațiunea izvoarelor, va fi renovată. Termenul de finalizare este 2023

Celebră în urmă cu aproape 100 de ani, stațiunea vrânceană Vizantea - Livezi va renaște. Sunt mulți ani de când autoritățile se zbat să facă ceva în localitatea în care sunt mai multe izvoare de apă cu puteri tămăduitoare. Proiectul privind dezvoltarea stațiunii a primit aviz favorabil în Comisia Tehnică a Companiei Naționale de Investiții, iar contractul a fost semnat, suma alocată fiind de 37 milioane lei.

02 Septembrie 2020, 07:59 (actualizat 02 Septembrie 2020, 11:47) Știrile TVR |
Renaște stațiunea izvoarelor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În zona sunt 17 izvoare, din care amenajate sunt doar 7.  Acum 4 ani s-a forat un puț la o adâncime de 200 de metri, ajungându-se astfel la o pungă uriașă de apă sulfuroasă. Aceasta va fi adusă în stațiune, pe o lungime de 2 kilometri, prin aducțiune.

Proporțiile rețetei miraculoasă folosite pentru tratament sunt de 80 la sută apă dulce și 20 la sută apă sărată și sulfuroasă. Proiectul ar trebui finalizat peste 3 ani, moment așteptat de românii din zona plecați la muncă în străinătate, dar dornici să se întoarcă în localitatea natală să dezvolte agroturismul.

La Vizantea sunt mai multe izvoare, iar apă puternic clorurată și iodurată, apă sulfuroasă, slab clorurată calcică și apă sulfuroasă alcalină, foarte concentrată şi foarte clorurată, vor atrage mulți oameni fie la tratament, fie de plăcere, mai ales că localitatea este amplasată într-o frumoasă zona de munte. În apropiere sunt 17 izvoare, din care amenajate sunt doar 7.

În 2016 s-a forat un puț la o adâncime de 200 de metri, din care 80 de metri în stâncă sub care se află o pungă uriașă de apă sulfuroasă, pentru care există licență de exploatare, obținută de primărie. Apă va fi adusă în stațiune, pe o lungime de 2 kilometri, prin aducțiune.

Pentru tratament se va folosi un amestec de 80 la sută apă dulce și 20 la sută apă sărată și sulfuroasă.

Că să mai câștige un ban, cu ani în urmă, localnicii au amenajat acasă băi la cadă. Andrei Imbre are 71 de ani și își amintește cum îl trimiteau bunicii să aducă apă cu căruță, de la izvorul din pădure.

Cum venea vara, localnicii se pregăteau să-i primească pe „boieri", cum le spuneau bolnavilor. Câștigul nu era cine știe ce, dar îi ajută să-și țină copiii la școală. Dacă noua stațiune va oferi cazări și tratamente la standardele secolului 21, localnicii nu puteau pune la dispoziție decât un pat de dormit și băi la cadă.

Pentru localnici valorificarea apelor minerale, de o incontestabilă calitate, ar însemna sute de noi locuri de muncă pentru tinerii care s-ar putea întoarce acasă, dezvoltarea agro-turismului și apariția unor noi afaceri care ar putea asigura tuturor un trăi mai bun. Până atunci n-ar mai fi mult căci proiectul are că termen de finalizare anul 2023.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI