Voucherele de vacanță se vor acorda și anul viitor, dar nu tuturor angajaţilor din sistemul public. Tichetele de masă ar putea fi transformate în bani

Voucherele de vacanță se vor acorda și anul viitor, dar nu tuturor angajaţilor din sistemul public. Premierul a anunţat că nu există varianta să fie tăiate decât pentru cei cu venituri mari. În plus, tichetele de masă ar putea fi transformate în bani. Sunt propuneri care ar urma sa fie incluse în pachetul de măsuri prin care Guvernul vrea să acopere gaura din buget de 43 de miliarde de lei, alături de reducerea cheltuielilor bugetare.

11 Septembrie 2023, 10:55 (actualizat 11 Septembrie 2023, 12:37) Știrile TVR |

Deşi au fost voci în coaliţia de guvernare care au propus ca anul viitor angajaţii din sistemul bugetar să nu primească deloc vouchere de vacanţă, premierul consideră că angajaţilor de la stat trebuie să li se acorde vouchere chiar dacă va exista un prag pentru aceste beneficii. O variantă ar fi venitul minim net de 8 mii de lei. Totodată, prin ordonanţa de guvern care va scădea cheltuielile bugetare, numărul secretarilor, subsecretarilor şi consilierilor de stat va fi redus cu 30%. Cel al consilierilor şefilor din consilii judeţene, al consilierilor primarilor şi ai prefecţilor se reduce la jumătate.

Premierul Marcel Ciolacu: Discutăm și despre lista priorităților legislative ale Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară. Iar aici, pe lângă reforma sistemului de asistență socială, vorbim despre măsurile de reducere a evaziunii fiscale și despre cele privind reorganizarea extinsă a administrației. Este obligatorie eficientizarea aparatului de lucru și comasarea unor instituții care sunt total anchilozate.

Potrivit unor surse guvernamentale, tichetele de masă - a căror valoare e acum de 35 de lei şi care va creşte anul viitor la 40 de lei - ar putea fi acordate odată cu salariul şi transformate în bani.

Salariile şefilor de agenții, autorități şi instituții autonome aflate sub autoritatea Parlamentului nu vor putea depăși o valoare de 6 ori mai mare decât remuneraţia unui ministru, iar autoturismele cumpărate de instituţiile publice nu vor putea fi mai scumpe de 23.000 de euro.

Adrian Negrescu, analist financiar: E un pas înainte, însă nu suficient, multe dintre restricţiile impuse au caracter temporar, adică doar pe perioada anului viitor.

Guvernul ar putea limita sporul pentru condiţii de muncă grele şi condiţii vătămătoare. Se ia 15% din salariu, dar nu mai mult de 1.000 de lei brut. Telefoanele de serviciu nu pot fi mai scumpe de 500 de lei , iar decontarea abonamentului nu poate depăşi valoarea de 25 de lei pe lună.

După asumarea răspunderii Guvernului şi aprobarea lor, unele măsuri ar putea fi aplicate din luna octombrie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI