Votul final pentru proiectul PNL de eliminare a pensiilor speciale a fost amânat

Legea privind eliminarea pensiilor speciale cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, aflată pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor de miercuri a fost amânată pe fondul nemulţumirilor exorimate de magistraţi şi al protestelor grefierilor.

18 Decembrie 2019, 09:14 (actualizat 18 Decembrie 2019, 14:00) |
Vot final pentru eliminarea pensiilor specilale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE "Eu sper că nu vor fi eliminate pensiile speciale pentru magistrați. Singurul amendament pe care am să-l fac și l-am făcut tot timpul este acela că, într-adevăr, că nu este normal ca valoarea, cuantumul pensiei aflate în plată să fie mai mare decât salariul echivalent al celui care muncește. Aici ar trebui eliminată această discrepanță. În rest, eliminarea pensiilor speciale, noi nu suntem de acord cu așa ceva", a declarat procurorul general interimar, Bogdan Licu.

În acest context, Bogdan Licu a subliniat că nu este de acord cu eliminarea pensiilor speciale nici pentru grefieri.

ACTUALIZARE Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat marți un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Dezbaterile au avut loc pentru ambele inițiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât și a USR, însă raportul favorabil a fost dat pentru propunerea PNL.

Președintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon a depus un amendament prin care indemnizațiile de merit pentru sportivi și artiști sunt eliminate. Acesta a criticat inițiativele legislative ale PNL și USR și a declarat în timpul dezbaterilor că "ori toți suntem speciali, ori niciunul nu este special".

Pe de altă parte, PSD se opune "categoric" eliminării indemnizațiilor de merit pentru artiști și sportivi și a anunțat că va vota împotrivă acestui amendament la ședința de plen, potrivit unui comunicat semnat de Marcel Ciolacu. PSD mai transmite că Solomon nu a avut mandat să depună un astfel de amendament.

Ulterior, Adrian Solomon a explicat că decizia eliminării tuturor indemnizațiilor speciale a fost luată în partid. Despre faptul că Marcel Ciolacu susține că nu a avut mandat să elimine indemnizațiile pentru sportivi și artiști, deputatul PSD a precizat că e posibil ca cei din conducere să nu știe legislația.

Deși a depus amendamentul care a fost admis, președintele comisiei pentru muncă a afirmat că nu-și dorește eliminarea indemizațiilor respective. Întrebat de ce a propus eliminarea celor două categorii de pensii speciale, deputatul a spus: "Ca să-i văd reacția USR și a PNL".

Deputatul PNL Florin Roman a declarat că liberalii vor încerca să rezolve, în plenul de miercuri, problema indemnizațiilor pentru cele două categorii. În caz contrar, liberalul a spus că executivul va emite ordonanță de urgență.

Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat că pensiile speciale aflate acum în plată trebuie eliminate, nu impozitate, deoarece impozitarea este o capcană.

Sursa: Mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 7°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 10°C 10°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 10°C 8°C
BRASOV 10°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI