Votul din diaspora la alegerile parlamentare, amenințat de pandemie. Multe țări ar putea să nu permită organizarea de secții. Alternativa: votul prin corespondență

17 septembrie 2020, 21:04

Termenul limită până la care românii din străinătate pot solicita să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie este 21 octombrie.

Ei trebuie să se înscrie online, pe platforma votstrainatate.ro, urmând să primească acasă plicul cu buletinul de vot, pe care îl vor expedia apoi în România.

Pot face acest lucru însă doar cei cu documente de ședere valabile în statul unde se află.

Se estimează că în afara granițelor țării trăiesc peste 4 milioane de români.

Teoretic, cei care nu votează prin corespondență se pot prezenta la secții în 2 zile, cât durează procesul electoral în diapora. Dar suntem în plină pandemie și multe țări nu vor permite înființarea secțiilor de votare.

Reprezentanții USR cer guvernului să facă eforturi diplomatice pentru înființarea de secții pentru că, deși termenul a fost prelungit, e puțin probabil că numărul celor care vor vota prin corespondență va crește semnificativ.

Și liderii PSD se declară îngrijorați de situație și spun că vor cere explicații Ministerului de Externe.

Recordul de prezență la urne în străinătate a fost înregistrat la alegerile prezidențiale de anul trecut, când aproape 950 de mii de români au votat în diaspora.

Doar 17.500 și-au exprimat însă votul prin corespondență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite