Vot PSD și PNL în Senat: Terenurile statului de la Romexpo cedate gratuit Camerei de Comerț. Deputații au decizia finală

Senatul României
Senatul României
10 noiembrie 2021, 13:53

ACTUALIZARE Telejurnal Legea inițiată în legislatura trecută de mai mulți parlamentari PMP dă drept de proprietate Camerei de Comerț și Industrie asupra terenurilor aflate până în prezent doar în drept de folosință.

Camera de Comerț vrea să facă o investiție amplă la Romexpo, centrul de business al Capitalei și una dintre cele mai bine cotate zone din București. Ar urma să construiască un parc expozițional multifuncțional, pentru evenimente majore naționale și internaționale deschise publicului larg, mediului de afaceri și autorităților.

Legea a trecut de Senat cu voturile PSD, PNL și UDMR. USR s-a opus transferului gratuit de terenuri, acuzând un tun imobiliar și devalizarea statului român.

În cele 8 luni de dezbateri, legea a trecut de două filtre. CCR i-a dat undă verde, dar președintele Iohannis a cerut Parlamentului garanții suplimentare: terenul să fie transferat gratuit Camerei de Comerț doar pentru proiectul de dezvoltare urbană, iar nerealizarea proiectului, în maximum 40 de ani, să repună statul în drepturi asupra terenurilor Romexpo.

Legea prin care terenurile de la Romexpo sunt trecute gratuit din patrimoniul statului în cel al Camerei de Comerț așteaptă acum votul decisiv al deputaților.

ACTUALIZARE 13.53 Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu amendamente, prin reexaminarea solicitată de preşedintele Klaus Iohannis, propunerea legislativă care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a CCIR pentru realizarea, în termen de 40 de ani, de proiecte de dezvoltare urbană durabilă.

Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru”, 38 „contra” şi 2 abţineri. Senatorii USR au votat împotriva adoptării acestei legi, actul normativ fiind susţinut de PNL, PSD şi UDMR. Senatorii AUR, deşi nu s-au pronunţat în timpul dezbaterilor în plen, au votat împotrivă.

Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Actul normativ modifică şi completează Legea camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, fiind vizată pentru transfer o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Terenul aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit unei hotărâri de guvern din 2004, și este dat Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) în folosință gratuită pentru 49 de ani. Acum, statul va ceda gratuit titlul de proprietate către CCIR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite