Vot pentru autonomie în Italia. Regiunile Veneto și Lombardia organizează consultări populare

Vântul dorinţei de autonomie sporită care bate în Europa a ajuns şi în Italia. Duminică, cele mai bogate 2 regiuni, Lombardia şi Veneto, organizează consultări populare pentru a obţine puteri sporite, dar precizează că nu este o încercare de secesiune.

20 Octombrie 2017, 22:33 Știrile TVR |

Lombardia şi Veneto, care împreună adună un sfert din populaţia Italiei şi sunt printre cele mai bogate contribuind cu o treime din PIB-ul ţării, vor să aibă mai multă putere în administrarea propriilor finanţe şi resurse.

Ambele regiuni sunt conduse de guvernatori din partidul naţionalist Liga Nordului care, în trecut, au făcut campananie pentru independenţă, dar acum insistă că este doar o dorinţă de autonomie sporită.

Cele 2 regiuni trimit anual, la Roma, sub formă de taxe, peste 50 de miliarde de euro. Pe lângă faptul că ar dori să păstreze aceşti bani, vor şi un control sporit asupra imigraţiei, sistemului educaţional și a industriilor locale.

În total, sunt aşteptaţi la urne 11 milioane de alegători, iar în Lombardia, pentru prima oară în istoria Italiei, se va folosi votul electronic.

Este şi un referendum foarte scump, estimat la 55 de milioane de euro şi văzut de mulţi ca nefiind necesar.

Constituţia italiană permite oricărei regiuni să negocieze cu centrul puteri sporite. Proces demarat săptămâna aceasta de Emiligia Romagna, regiune din nordul peninsulei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI