CORESPONDENȚĂ DE LA ROMA

Vot istoric în Italia pentru alegerea noului Parlament. Pe primele poziții sunt creditate, potrivit sondajelor, Frații Italiei, Liga Nord și Forza Italia. Prezenţă scăzută la vot până la ora prânzului

Italienii au început să voteze duminică dimineaţă pentru a-şi alege noul Parlament, un scrutin pe care se aşteaptă ca extrema dreaptă să îl câştige, cu excepţia unor surprize de ultim moment.

25 Septembrie 2022, 08:47 (actualizat 25 Septembrie 2022, 17:25) Știrile TVR |

UPDATE 15.30 Mai puţin de 20% dintre alegătorii italieni eligibili au votat în primele ore ale scrutinului parlamentar de duminică, într-o zi ce pare a avea şanse mari să devină un record negativ de participare, relatează dpa.

Urnele s-au deschis la ora locală 07.00 (05.00 GMT). La ora locală 12.00, prezenţa la vot era de 19%, în scădere faţă de alegerile din 2018, la care s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă de după Al Doilea Război Mondial, cu o participare generală de 73%, potrivit Ministerului de Interne de la Roma.

Alegerile de duminică ar putea înregistra o prezenţă chiar mai scăzută, experţii prognozând o participare la vot de sub 70%.

-----------------------------------------

UPDATE Secțiile de vot s-au deschis dimineață la 7; dar chiar înainte de deschidere, la unele centre de vot oamenii deja așteptau să între, în pofida vremii mohorâte. E un scrutin cu miză istorică. Pe primele poziții sunt creditate, potrivit sondajelor preelectorale, Frații Italiei, Liga Nord și Forza Italia.

Dacă se confirmă intențiile de vot, cele trei formațiuni ar urma să obțină în jur de 46 de procente, iar Italia va avea cel mai de dreapta guvern din istoria postbelică.

Centrul și stânga scenei politice italiene sunt divizate, iar faptul că partidele din această zonă nu au reușit să-și unească forțele înaintea scrutinului le va costa din punct de vedere electoral.

Sunt așteptați la urne 51 de milioane de italieni, care vor alege configurația noului Parlament, 600 de mandate, mai puține decât în actuala legislatura. Acum sunt 945, deputați și senatori, în total. Reducerea numărului de parlamentari s-a făcut în urma unui referendum.

--------------------------------------------

UPDATE De 4 ore s-au deschis secţiile de votare în Italia. Peste 50 de milioane de italieni sunt așteptați duminică la urne pentru a-şi alege Parlamentul. Dacă nu va produce vreo surpriză, sondajele arată că extrema dreaptă va fi învingătoare şi, fără precedent, va propune premierul care îi va succeda lui Mario Draghi. Este un vot foarte important pentru italieni, dar şi pentru întreaga Europă. Coaliția condusă de Giorgia Meloni, lider al formaţiunii radicale de dreapta "Frații Italiei", are cel mai bun scor în sondaje peste 45%. Partidul Democrat, de centru-stânga, ar putea obţine în jur de 22 de procente, dar nu are cu cine să se alieze ca să ajungă la guvernare. Pentru toți italienii, cap de afiş în actuala campanie a fost problema facturilor la Energie.

Născută la Roma pe 15 ianuarie 1977, Giorgia Meloni a devenit activistă la vârsta de 15 ani în asociaţii studenţeşti radicale.

În 2006 a devenit deputat şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Doi ani mai târziu a fost numită ministru pentru Tineret în guvernul lui Silvio Berlusconi.

Deviza Georgiei Meloni în campania electorală ce a premers alegerilor din 25 septembrie a fost „Dumnezeu, patrie, familie”.

Georgia Meloni a denunţat din prima zi invadarea Ucrainei de către forţele ruse. Este pro-NATO și a sprijinit sancțiunile adoptate la nivel european împotriva Rusiei.

Între promisiunile de campanie:

  • închiderea graniţelor pentru a proteja Italia de islamizare
  • renegocierea tratatelor europene
  • lupta împotriva „lobby-urilor LGBT” şi a „iernii demografice” pe care o traversează ţara

Fratelli d’Italia este urmașul Mişcării Sociale Italiene (MSI), partid neo-fascist creat după al doilea război mondial.

Oamenii nu sunt speriaţi de schimbări politice. Mulţi consideră că o coaliţie puternică şi o majoritate clară în Parlament vor aduce stabilitate pe toate planurile.

-----------------------------------

UPDATE De două ore s-au deschis secțiile de votare în Italia, unde au loc alegeri parlamentare. Este un vot foarte important pentru italieni, dar şi pentru întreaga Europă deoarece guvernarea ar putea fi preluată de extrema dreaptă. Coaliția condusă de Giorgia Meloni, lider al formaţiunii radicale de dreapta, Frații Italiei, are cel mai bun scor în sondaje, cu o cotă de peste 45%.

Giorgia Meloni ar putea să reunească în jurul ei alte două formațiuni de dreapta: Forza Italia - partidul lui Berlusconi și Liga Nordului - partidul fostului ministru de interne Matteo Salvini.

De partea cealaltă, partidele de centru și de stânga nu au reușit să formeze o coaliție puternică și așteaptă o minune la urne.

-------------------------------------

Chiar înainte de deschiderea urnelor, la ora 07:00 (05:00 GMT), oamenii stăteau la coadă sub un cer înnorat, relatează AFP.

Aproximativ 51 de milioane de italieni sunt chemaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot până la ora 23:00 (21:00 GMT), ora de închidere a secţiilor de votare şi când vor fi cunoscute exit-poll-urile.

În cadrul acestor alegeri vor fi aleşi 600 de parlamentari (400 de deputaţi şi 200 de senatori), ceea ce reprezintă o reducere semnificativă faţă de actualul număr de 945 (630 şi 315) adoptat în cadrul unei reforme aprobate prin referendum, iar 2,7 milioane de tineri vor putea vota pentru prima dată.

Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (FdI), şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Forza Italia (FI), formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, este marea favorită, fiind de aşteptat să obţină o victorie zdrobitoare, în condiţiile în care sondajele o plasează cu aproape 20 de puncte în faţa Partidului Democrat (PD), formaţiunea progresistă a lui Enrico Letta, şi a micilor săi aliaţi de centru-stânga.

 

CORESPONDENȚĂ DE LA ALBERTA FORGIARINI

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI