Vot istoric în Italia. Facturile la energie au dominat campania electorală

24 septembrie 2022, 15:01

Coaliția de dreapta rămâne favorită – Fratelli di Italia, Liga Nordului și Forza Italia – împreună ar urmă să obțină peste 47%, conform sondajelor preeelectorale, iar pe prima poziție se situează Fratelli, cu Giorgia Meloni, posibil premier. Unii o consideră exponenta radicalilor, cu nuanțe pronunțate de extremă dreapta, și un potențial pericol pentru relația cu Uniunea Europeană.

Alții însă sunt gata să-i dea o șansă, în condițiile în care prețurile cresc, iar facturile la energie sunt astronomice.

Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli di Italia: Cum îi putem opri pe speculanți ? Trebuie să plafonăm prețul la gaze, trebuie să decuplăm gazul de electricitate, în privința tarifării.

Alături de Frateli ar urma să între la guvernare Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini.

Matteo Salvini, lider, Liga Nordului: Obiectivul nostru e să protejăm Italia și pe italieni, obiectivul meu e să protejăm Italia și pe italieni, să protejăm locurile de muncă.

PARTIDUL LUI BERLUSCONI REVINE

De asemenea, reintră în peisaj bătrânul gigant, cum îi spune presa lui Silvio Berlusconi. Partidul său, Forza Italia, e creditat cu circa 8 procente.

CU EXCEPȚIA DREPTEI, PARTIDELE DIN ITALIA NU S-AU COAGULAT

Stânga italiană nu a reușit să se mobilizeze, conform sondajelor – Partidul Democrat, de centru stânga – ar putea obține în jur de 22 de procente, dar nu are cu cine să se alieze pentru a ajunge la guvernare. Formațiunile de centru dreapta și centru stânga sunt fărămițate și, pe cont propriu, strâng procente modeste.

Pragul de intrare în Parlament este de 3%.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite