Vot istoric în Italia | Executivul Giorgiei Meloni, primul după Al doilea Război Mondial majoritar de extremă dreapta. La Bruxelles se discută deja despre o vigilență sporită în ce privește viitoarea guvernare

Giorgia Meloni, lidera formațiunii de extremă dreapta "Frații Italiei", care a câștigat alegerile de duminică, va fi prima femeie prim-ministru din istoria Italiei. Guvernul său va fi primul după Al doilea Război Mondial majoritar de extremă dreapta. Cum Italia este a treia economie a Uniunii Europene, la Bruxelles se discută deja despre o vigilență sporită în ce privește viitoarea guvernare.

26 Septembrie 2022, 21:36 Știrile TVR |

Giorgia Meloni, lider "Fraţii Italiei": "Când această noapte se va termina, trebuie să ne amintim că nu am ajuns la finalul cursei, ci la începutul ei. De mâine trebuie să demonstrăm că merităm".

Meloni, liderul blocului naționalist, a spus cu alte cuvinte că, prin votul italienilor, a primit un mandat clar, acela de a forma un guvern și pentru asta a făcut apel la unitate pentru a putea depăși problemele imense pe care țara trebuie să le depășească.

"Trebuie să demonstreze că poate face faţă, că îi poate reprezenta pe italieni, atât pe cei care au votat extrema dreaptă, dar mai ales pe cei care nu au votat-o. Dacă reuşeşte, atunci va deveni lider, altfel va fi doar o dezamăgire".

"Noi, italienii, avem mereu încredere, dar ăsta este un concept filozofic, pentru că dacă nu ai încredere în viaţă, nu poţi merge mai departe. Sperăm ca din acest moment, pentru a nu ştiu câta oară în ultimii ani, să putem avea încredere în alegerile guvernanţilor noştri".

Matteo Salvini, lider Liga: "Sunt încrezător că pentru cel puţin 5 ani vom merge înainte fără nici o schimbare, fără obstacole, punând în centru doar lucrurile care trebuie făcute".

Meloni a muncit foarte mult pentru a-și construi o imagine de politician moderat, care susține Ucraina și care are o retorică anti-UE diluată. Totuși, conduce un partid ce are la origine o mișcare postbelică ce a fost creată de fasciștii dictatorului Benito Mussolini.

La începutul anului, prioritățile ei sunau cam așa:

Da familiei! Nu lobby-ului LGBT.

Da siguranţei graniţelor. Nu migraţiei în masă.

Nu marilor finanţe internaţionale. Nu birocraţilor de la Bruxelles.

Elisabeth Borne, premierul Franței: "Ceea ce preşedinta Comisiei Europene a spus este că în Europa avem anumite valori şi evident că vom fi vigilenţi".

De altfel, Comisia Europeană a precizat că lucrează cu toate guvernele rezultate în urma alegerilor din țările UE și nu va face nicio diferență în acest caz.

Așteptăm o cooperare constructivă cu noile autorități italiene, a spus purtătorul de cuvânt al executivului european.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI