VIDEO UPDATE. Bogdan Licu și Iulia Scîntei, votați de parlamentari la CCR. USR anunță că va contesta la CCR numirea lui Bogdan Licu

3 mai 2022, 08:44

 

USR susține, într-un comunicat de presă, că dosarul de candidatură al lui Bogdan Licu nu este complet și că nici nu ar avea vechimea profesională de cel puțin 18 ani.  Între actele depuse la dosar lipsesc diploma de licență, declarația că nu a colaborat cu Securitatea și nici cu serviciile secrete și cazierul judiciar, susține USR.
„În plus, prin nedepunerea diplomei de licență la dosarul de candidatură, Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR. La rândul său, Camera Deputaților nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condițiilor de numire, încălcându-se astfel dispozițiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992.
Tot în privința dosarului de candidat, lipsesc cu desăvârșire și alte documente, precum cazierul judiciar și declarația de necolaborare cu Securitatea și cu actualele servicii de informații. Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură.
Nu în ultimul rând, USR atrage atenția Curții Constituționale că au fost încălcate prevederile regulamentare prin votul „la pachet” exprimat în Comisia juridică, cu prilejul audierii candidaților.

Constituția prevede, la art. 143, că judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.

În plus, prin nedepunerea diplomei de licență la dosarul de candidatură, Bogdan Licu nu a respectat prevederile legale cu privire la documentele necesare a fi depuse în vederea numirii ca judecător la CCR. La rândul său, Camera Deputaților nu a analizat documentele oficiale care să ateste îndeplinirea de către candidat a condițiilor de numire, încălcându-se astfel dispozițiile cuprinse în art. 5 alin. (5) din Legea nr. 47/1992.

Tot în privința dosarului de candidat, lipsesc cu desăvârșire și alte documente, precum cazierul judiciar și declarația de necolaborare cu Securitatea și cu actualele servicii de informații. Nici măcar o copie după cartea de identitate nu s-a sinchisit candidatul PSD să furnizeze în dosarul de candidatură”, se arată în comunicatul USR.

ACTUALIZARE, ORA 14.00: Camera Deputaţilor l-a ales, marţi, pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Citiți detalii AICI.

ACTUALIZARE, ORA 13.00 Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională a României. Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie.

În favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi ‘pentru’ şi 34 de voturi ‘împotrivă’.

Ceilalţi candidaţi au obţinut: Peter Eckstein-Kovacs – 22 de voturi ‘pentru’ şi 88 de voturi ‘împotrivă’, iar Radu Ghidău – 12 voturi ‘pentru’ şi 98 de voturi ‘împotrivă’.

CITIȚI ȘI: Iulia Scântei, votată în Senat judecător la Curtea Constituţională a României

 

Ce au declarat candidații pentru funcția de judecător la CCR, la Camera Deputaților

Profesorul universitar Ioan Sabău-Pop, propus de AUR pentru un mandat de judecător la CCR, a afirmat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că este un candidat atipic, iar experienţa sa personală de peste 45 de ani „pe tărâmul dreptului”, precum şi calităţile umane arată că poate să-şi aducă o contribuţie bună la instanţa constituţională.

„Pentru că sunt un candidat atipic, am să încep cu a cita din respectivul moto de Mihai Eminescu: ‘Legile cele mai bune nu pot da decât rezultate rele în mâini deprinse a le viola’. (…) Experienţa mea profesională de peste 45 de ani pe tărâmul dreptului în tripla postură de magistrat până la nivelul Curţii de Apel şi conducător de instanţă, cadru universitar până la nivel de profesor emerit şi avocat timp apreciabil, în care am împletit armonios teoria şi practica dreptului, mă face să afirm cu modestie că am capacitatea şi forţa încă să aduc contribuţie bună la aşezarea decizională care se aşteaptă să intre în competenţa Curţii Constituţionale. Parcursul profesional de până acum m-a dus la cel puţin o dublă constatare. Prima este că judecătorul de la orice instanţă din structura sistemului judecătoresc, precum şi cel din cadrul Curţii Constituţionale reprezintă inteligenţa tăcută a dreptului. El aplică legea, aplică Constituţia”, a afirmat Sabău-Pop.

El a adăugat că are şi calităţile umane şi trăsăturile de caracter necesare pentru a ocupa acest post. „Am un format educativ cu un puternic autocontrol”, a spus Ioan Sabău-Pop, care a menţionat că este un „profesionist al dreptului”, dedicat cu pasiune.

În opinia sa, se impune primenirea atribuţiilor Curţii Constituţionale.

 

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că are 23 de ani de experienţă în magistratură şi îndeplineşte criteriile care îl recomandă pentru o funcţie de judecător la Curtea Constituţională.

„Am terminat Facultatea de Drept la Iaşi cu media 9,82 şi am obţinut licenţa cu media 9,33. După aceea am intrat la primul concurs de admitere în magistratură cu o medie foarte mare, care mi-a permis să îmi exercit funcţia de judecător la Judecătoria Vatra Dornei, judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, după care am fost detaşat la Ministerul Justiţiei pentru doi ani, unde am fost consilier al ministrului Justiţiei, şi alţi şase ani am fost ales membru în Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Cristi Danileţ, candidat pentru un post de judecător la Curtea Constituţională, susţinut de USR.

El a menţionat că a scris 30 de lucrări ştiinţifice, publicate în reviste de specialitate, unul dintre criteriile pentru a accede la CCR.

„M-am specializat în drept penal, dreptul contenciosului administrativ şi dreptul muncii. De asemenea, am fost şi sunt încă formator la Institutul Naţional al Magistraturii şi am fost cadru didactic preparator, respectiv cadru didactic asociat la trei universităţi din ţară şi am participat la mai multe manifestări ştiinţifice”, a adăugat Danileţ.

În finalul intervenţiei sale, Cristi Danileţ a susţinut că „unul dintre contracandidaţi i-a plagiat una dintre lucrările ştiinţifice”. „Nu ridicaţi plagiatul la nivel de valoare constituţională”, le-a transmis el parlamentarilor.

Cristi Danileţ este propus de USR pentru a ocupa o funcţie de judecător la CCR.

Camera Deputaţilor va desemna marţi un judecător la Curtea Constituţională în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte al CCR, Valer Dorneanu, expiră în luna iunie.

 

Procurorul Bogdan Licu s-a declarat pregătit marţi, în plenul Camerei Deputaţilor care urmează să numească, prin vot, un nou judecător la CCR, să preia acest mandat.

„Vreau să vă spun tuturor că este o onoare pentru mine să fiu aici, în faţa dumneavoastră. Despre mine pot să vă spun că sunt magistrat, am o vechime de peste 25 de ani în magistratură, am parcurs aproape toate etapele profesionale în cadrul Ministerului Public, de la procuror cu funcţie de execuţie până la prim-adjunct al procurorului general. În două situaţii am fost şi procuror general interimar, în anul 2016 pentru trei luni şi în anul 2019 pentru 10 luni. Am fost şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, vicepreşedinte la CSM şi sunt pregătit să preiau mandatul de judecător la Curtea Constituţională”, a afirmat Licu.

El a adăugat că în cazul în care va ajunge judecător la CCR va face ceea ce a făcut şi ca magistrat şi anume va apăra ordinea de drept, va apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor, va apăra Constituţia şi valorile naţionale ale României, dar şi valorile europene.

Prim-adjunctul procurorului general Bogdan Licu este propus de PSD pentru a ocupa o funcţie de judecător al CCR.

Camera Deputaţilor va desemna un judecător la Curtea Constituţională în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte al CCR, Valer Dorneanu, expiră în luna iunie.

–––––––––––––––––-

Au primit aviz favorabil următorii candidaţi: Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, propusă de PNL; Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR – propus de USR şi Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD – propus de AUR.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, preciza, după audieri, că votul acordat fiecăruia dintre cei trei a fost în unanimitate pentru că aceştia îndeplinesc condiţiile, iar plenul urmează să decidă care dintre candidaţi va fi ales.

Numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului magistratului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite