VIDEO TELEJURNAL

Vot important pentru viitorul UE. Extremiştii, învinşi în Olanda. Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile parlamentare

Europa răsuflă uşurată - liberalii au câştigat, potrivit proiecţiilor, 33 din cele 150 de locuri ale parlamentului de la Haga.  Asta în condiţiile sentimentului anti-imigraţie din Occident, dar şi al tensiunilor cu Turcia. Naţionaliştii au 20 locuri în legislativ, mai mult decât până acum. În contextul în care în Olanda sunt aproape 900 de mii de imigranţi, dintre care 13 mii - cetăţeni români.

16 Martie 2017, 08:33 (actualizat 16 Martie 2017, 10:24) |

Partidul anti-imigraţie al lui Geert Wilders, PVV sau Partidul pentru libertate, şi-a mărit cu o treime numărul de locuri în Parlament - dar şi creşti- democraţii şi gruparea progresistă D66 au obţinut rezultate similare. Wilders este de ani de zile exponentul naţionaliştilor, faimos pentru declaraţiile sale la limita legalităţii.

Partidul Libertate şi Democraţie a câştigat alegerile legislative din Olanda, dar are practic mai puţin reprezentanţi decât până acum. Premierul Mark Rutte, de orientare liberală, va putea forma un nou guvern alături de alte formaţiuni - categoric fără extremişti. El a spus că, potrivit votului, olandezii nu vor experimente riscante, ci continuarea politicilor care au făcut din Olanda una dintre cele mai prospere economii occidentale.

Participarea la vot a fost un record pentru ultimii 30 de ani - peste 81% dintre cetăţeni au mers la urne. Alegerile legislative din Olanda au avut loc în contextul creşterii sentimentului anti-imigraţie în Occident. Este motivul principal pentru care britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, în Franţa candidatul unui fost partid extremist are şanse la prezidenţiale, iar în America preşedintele Trump a fost ales pe o retorică naţionalistă.

De la Haga, mai multe amănunte despre alegerile din Olanda ne oferă în materialul video,  Lucian Pîrvoiu, corespondentul  TVR.

VIDEO
Telefon direct, Lucian Pîrvoiu

Partidul Libertate şi Democraţie a câştigat alegerile legislative din Olanda, dar are practic mai puţîn reprezentanţi decât panã acum. Premierul Mark Rutte, de orientare liberalã, va putea formă un nou guvern alãturi de alte formaţiuni - categoric fãrã extremităţi. El a spus cã, potrivit votului, olandezii nu vor experimente riscante, ci continuarea politicilor care au fãcut din Olanda una dintre cele mai prospere economii occidentale. 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI