SUA: Cea mai restrictivă lege antiavort, aprobată de parlamentarii din Oklahoma

Lege antiavort
Lege antiavort
20 mai 2022, 13:14

Proiectul de lege va intra în vigoare imediat după ce va fi semnat de guvernatorul republican Kevin Stitt, făcându-l cea mai restrictivă interdicție a avortului din Statele Unite.

Legislația susținută de republicani interzice avortul din momentul „fertilizării”, făcând excepții doar în cazuri de urgență medicală, viol sau incest. Textul proiectului de lege spune că nu interzice utilizarea contracepției sau a contracepției de urgență.

O clinică în Oklahoma City, a calificat adoptarea proiectului de lege drept „gratuită și crudă”. „Pacienții noștri sunt speriați, confuzi de noua realitate în care trăiesc acum”, a spus clinica într-un comunicat. Centrul pentru Drepturile Reproductive, un grup global de advocacy cu sediul în New York, a declarat joi că va contesta interdicția în instanța de stat.

Oklahoma se numără printre statele din țară conduse de republicani care se grăbesc să adopte legi anti-avort în acest an, anticipând că Curtea Supremă a SUA va anula în curând sentința din procesul Roe versus Wade, cazul din 1973 care a stabilit dreptul constituțional la avort.

Un proiect de aviz dezvăluit în presă la începutul acestei luni a arătat că majoritatea conservatoare a Curții Supreme intenționează să revizuiască drepturile federale la avort și să lase problema legalizării acestora în seama fiecărui stat.

Legile susținute de republicani rămân vulnerabile. Un judecător federal a prelungit joi un blocaj asupra unei legi recent adoptate în Kentucky, care ar obliga clinicile să nu mai ofere avorturi până când vor putea îndeplini anumite cerințe.

Guvernatorul Oklahoma Stitt a spus că va semna orice legislație anti-avort care va ajunge la biroul său. Statul a adoptat deja în această lună un proiect de lege care interzice avorturile după șase săptămâni de sarcină, spre deosebire de momentul fertilizării stipulat în legea din Oklahoma. Normele de aplicare din ambele proiecte de lege au fost modelate după legislația din Texas, care a intrat în vigoare în septembrie și a oprit clinicile să efectueze aproape toate avorturile din acel stat.

Oklahoma a devenit rapid o destinație pentru femeile din Texas care caută avort după șase săptămâni. Dar punerea în aplicare în această lună a interdicției avortului după șase săptămâni de sarcină din Oklahoma a limitat sever avorturile pe care cele patru clinici ale statului le puteau efectua.

Dacă legea va fi semnată, așa cum este de așteptat, în această regiune a țării nu există va mai exista acces legal la avort, forțând pacientele să călătorească în state precum Kansas, New Mexico și Colorado pentru a pune capăt sarcinilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite