Vor fi noi reguli pentru vizitele la spital. Informațiile despre starea de sănătate a pacienților vor fi transmise la telefon în baza unui cod unic

Un ordin de ministru va reglementa accesul vizitatorilor în spitale. Documentul, aflat acum în transparenţă publică, e menit să clarifice regulile privind vizitele după regimul strict din pandemie.

17 Noiembrie 2022, 18:19 (actualizat 18 Noiembrie 2022, 07:32) Știrile TVR |

Noul ordin de ministru reia reglementările dinainte de pandemie, însă cu modificări.

Astfel, durata vizitelor se scurtează de la 60 la 30 de minute, cu doar 15 minute în timpul epidemiilor. În saloanele cu 3 paturi, poate fi vizitat un singur pacient în același timp. iar vizitatorii trebuie să poarte echipament de protecție, asigurat de spital.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: O altă noutate prevede ca spitalul să comunice un cod fiecărui pacient internat, care transmite codul celor apropiați. Aceștia vor primi informații la telefon despre starea pacientului numai după ce confirmă codul. În plus, spitalul trebuie să dea familiei în cel mult două ore informațiile legate de medicul curant, secția și salonul unde se află pacientul, dar și numărul de telefon de unde se pot obține informații despre starea lui.

Noile reglementări sunt menite să relaxeze regimul vizitelor, dar și să țină seama de lecțiile din pandemie, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: O să trebuiască să există organizare, un regulament pe baza acestui ordin, dar sigur adaptat fiecărei unități sanitare. Lipsa de comunicare, de informare, generează de multe ori foarte multe tensiuni și are un impact și asupra încrederii în sistemul sanitar.

Eleonora Bobîlcă Mohora, director, Spitalul Judeţean Mehedinţi: Este benefică această schimbare, va clarifica aceste aspecte legate de vizitele pacienților, însă trebuie să avem în vedere că pacientul internat este cu multiple boli, oricând poate să contracteze o altă boală și de la vizitator.

Documentul e binevenit, spun reprezentanții pacienților, dar poate fi îmbunătățit.

Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor: O să intervenim și noi cu o prevedere despre vizitarea copiilor, a pacienților părinți, respectiv bunici în spital. Copiii au dreptul să-și vadă părinții, nu pot fi izolați de aceste persoane.

Ordinul de ministru se află în transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății până pe 26 noiembrie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI