"Vom vedea". Răspunsul dat de Trump referitor la posibilitatea unui atac asupra Coreii de Nord. B. Johnson: "Toate opţiunile sunt pe masă”

Întrebat de ziarişti dacă Statele Unite ale Americii vor lansa un atac asupra Coreii de Nord după ce Phenianul a declarat că a testat o bombă cu hidrogen, preşedintele Donald Trump a răspuns: "Vom vedea".

03 Septembrie 2017, 21:21 (actualizat 03 Septembrie 2017, 21:47) Știrile TVR |

Trump a răspuns întrebării adresate de un reporter în timp ce ieşea dintr-o biserică din Washington, transmit agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Preşedintele american urmează să aibă o reuniune cu echipa sa de securitate naţională pe tema situaţiei din Coreea de Nord.

Trump a scris pe Twitter că acţiunile Phenianului sunt foarte ostile şi periculoase şi a numit Coreea de Nord "un stat infractor".

Cel mai probabil urmează și o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, prin care se înăspresc sancţiunile la adresa Phenianului. Se vorbeşte despre tăierea completă a transporturilor de petrol şi de suspendarea oricăror tranzacţii cu firmele din Coreea de Nord, sau care au vreo legătură cu regimul Kim Jong Un.

În același timp, Uniunea Europeană este pregătită să-şi intensifice sancţiunile împotriva Coreii de Nord, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Cerem Consiliului de Securitate al ONU să adopte noi sancţiuni şi să dovedească o mai mare hotărâre în obţinerea unei denuclearizări paşnice a Peninsulei Coreea. Mizele devin prea mari", a mai adăugat preşedintele Consiliului European.

Tusk consideră că ultimul test nuclear "obligă comunitatea internaţională să se unească într-o reacţie rapidă şi decisivă".

La Seul se vorbeşte despre dezamăgire şi furie.

Moon Jae-In, preşedintele Coreii de Sud: "Coreea de Nord a făcut o greşeală tactică absurdă. Vor fi şi mai izolaţi".

China, singura ţară cu adevărat influentă pe lângă Phenian, condamnă testul nuclear, dar le atrage atenția statelor din zonă să nu facă vreo mişcare greşită, care să agraveze situaţia. Cu alte cuvinte, să nu întreprindă nimic în plan militar.

Rusia, şi ea destul de apropiată de regimul comunist din Nord, atrage atenţia că negocierile sunt singura cale.

Nici în Occident nimeni nu vede cu ochi buni opţiunea militară.

Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: "Sigur că toate opţiunile sunt pe masă. Dar nu există o soluţie militară facilă. Distanţa dintre Coreea de Nord şi Seul e foarte mică. Nord-coreenii pot elimina o mare parte din populaţia Coreii de Sud chiar şi numai cu arme convenţionale".

Americanii lucrează deja la un set de sancţiuni foarte dure, inclusiv tăierea tuturor livrărilor de petrol. În plus, este avută în vedere interzicerea oricăror tranzacţii cu companii ce au legătură cu Coreea de Nord.

Dong-Gil Kim, director Centrului de Studii Coreene: "În cei 8 ani de administraţie Obama, SUA au avut politica răbdării strategice. Şi care e rezultatul? Coreea de Nord a făcut progrese mari în programul nuclear militar".

Sancţiunile de până acum nu au funcţionat. Phenianul a reuşit mereu să facă rost din străinătate de tot ce are nevoie pentru a construi arme nucleare. Regimul are o reţea de firme paravan în străinătate prin care face bani.

În plus, nu cumpără direct, ci prin diverşi intermediari şi tot ce cumpără e plimbat prin Europa, Africa, America şi Asia, pentru a se pierde urma.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI