INS | Volumul lucrărilor în construcţii a crescut în România în primele opt ale anului

Institutul Național de Statistică
Institutul Național de Statistică
15 octombrie 2021, 10:45

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2021, pe elemente de structură volumul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 11,5%.

Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-17,1%) şi al lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%).

De asemenea, pe obiecte de construcţii, la opt luni, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%), însă la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti s-au înregistrat scăderi cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.

În ansamblu, până la finele lunii august, volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 2,7%, ca serie brută.

Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a majorat cu 1,9%, tendinţă evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). În schimb, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%, iar pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). În acelaşi timp, clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6%, respectiv cu 2,1%.

În luna august 2021, faţă de iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută (-0,3%), cât şi ca serie ajustată (-2,6%). În ambele cazuri, un rol l-au avut lucrările de construcţii noi, care s-au diminuat cu 1,4% şi cu 5%.

Totodată, în august 2021 vs august 2020, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19%). La polul opus s-a aflat lucrările de construcţii noi, cu un salt de 4,4%.

În funcţie de obiectele de construcţii, lucrările de construcţii au scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%, iar la clădirile rezidenţiale s-a consemnat o creştere de 29,4%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%, raportat la perioada de referinţă. În acest sens, pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%).

Singura creştere a fost în dreptul lucrărilor de construcţii noi (+4%).

Datele INS relevă faptul că, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%, în august 2021 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Pe segmentul clădirilor rezidenţiale s-a înregistrat o creştere de 27,8%.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite