Volodimir Zelenski la întâlnirea cu Maia Sandu: „Solidaritatea dumneavoastră cu țara și poporul nostru este foarte importantă”. Maia Sandu: „Mi-am exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă”

Volodimir Zelenski și Maia Sandu
Volodimir Zelenski și Maia Sandu
27 iunie 2022, 16:47

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova: „Mi se rupe inima când aud aceste istorii, ceea ce vedem aici, atrocităţile comise de soldaţi (n.r. ruşi), pozele. Am vorbit cu oamenii care au fost martori la ceea ce s-a întâmplat. I-am ascultat şi, într-adevăr, este oribil. Nu există nicio scuză pentru nimeni, indiferent de costurile economice şi politice. Trebuie să oprim războiul şi trebuie să ne asigurăm ca aceste atrocităţi să nu să se mai întâmple niciodată„.

La Irpin, Maia Sandu a scris un mesaj de solidaritate pe drapelul oraşului și a chemat comunitatea internațională să pună umărul la restabilirea păcii, dar şi la investigarea și pedepsirea crimelor comise de soldaţii ruşi.

Apoi, Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

-Bună ziua, doamna preşedinte. Bine aţi venit!

-Mulţumesc pentru invitaţie!

„Solidaritatea dumneavoastră cu țara și poporul nostru este foarte importantă”, a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram de la întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Avem nu doar o graniță comună cu Republica Moldova, ci și valori și aspirații. Astăzi mă întâlnesc cu președintele Maia Sandu! Solidaritatea dumneavoastră cu țara si poporul nostru este foarte importantă”, a scris Volodimir Zelenski, citat de TVR Moldova.

Ţările noastre se confruntă cu ameninţări care au aceeaşi origine, create de agresiunea Federaţiei Ruse şi de politica Rusiei. Dacă originea e aceeaşi, şi răspunsul nostru trebuie să fie acelaşi„, a declarat ulterior Zelenski.

Maia Sandu l-a asigurat de sprijinul total al Republicii Moldova în conflictul cu Federația Rusă.

Maia Sandu: „Luptând pentru libertatea lor, ucrainenii luptă pentru libertatea vecinilor din Europa. Noi, în Moldova, înţelegem şi apreciem acest lucru. Urmărim îndeaproape evoluţii din regiunea transnistreană, din Moldova. În acest moment, nu vedem ameninţări iminente. Facem tot ce putem pentru a împiedica regiunea separatistă să fie o ameninţare pentru pacea şi securitatea Ucrainei„.

„În discuția pe care am avut-o, la Kyiv, cu Președintele Volodymyr Zelenskyy și echipa sa, mi-am exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-am asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

„Vom continua să susținem refugiații ucraineni adăpostiți în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a subliniat că țara sa va colabora în domeniul economic și energetic cu Ucraina, „precum și pe calea de aderare la Uniunea Europeană”. „Cetățenii țărilor noastre merită să aibă o viață pașnică și prosperă, în familia europeană, iar noi suntem datori să le oferim oamenilor un asemenea viitor”, a conchis Maia Sandu.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Chişinău şi cele de la Kiev au semnat un Memorandum de înţelegere privind fluidizarea traficului de mărfuri.

De la începutul războiului, în Republica Moldova au intrat jumătate de milion de ucraineni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite