Volodimir Zelenski i-a demis pe Procurorul General şi pe şeful Serviciului de Securitate. Consilierul președintelui spune că Bakanov și Venediktova au fost suspendați

18 iulie 2022, 06:55

ACTUALIZARE Unul dintre consilierii principali ai lui Volodimir Zelenski a negat că Ivan Bakanov și Irina Venediktova au fost demiși, afirmând în schimb la televiziunea ucraineană că Bakanov a fost „înlăturat temporar din îndeplinirea atribuțiilor sale” în timp ce se efectuează „verificări și investigații”, iar Venediktova a fost suspendată, transmite Reuters.

Întrebat fiind dacă cei doi se pot întoarce la locurile de muncă, Andrii Smirnov, șeful adjunct al biroului prezidențial, a spus: „Trăim într-o țară care respectă legea și, desigur, pot concepe (posibilitatea) aceasta dacă anchetele exonerează.”

„Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe Procurorul General” Irina Venediktova şi pe şeful Serviciilor de Securitate (SBU) Ivan Bakanov, a declarat Zelenski, în timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene.

Autorităţile ucrainene anchetează peste 650 de cazuri de presupusă trădare de către oficiali locali, dintre care 60 în zonele ocupate de către forţele ruse şi pro-ruse, a adăugat el.

„Un număr atât de mare de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile stabilite între oficiali ucraineni însărcinaţi cu aplicare legii şi serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase pentru liderii în cauză. Fiecare dintre aceste întrebări va primi răspuns„, a continuat el.

Venediktova a condus în special ancheta cu privire la presupuse atrocităţi comise la începutul invaziei ruse în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, care potrivit Occidentului a devenit un simbol al „crimelor de război” comise de ruşi în Ucraina.

Luni, miniştrii de Externe ai Uniunii Europene vor dezbate o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei. Măsurile succesive adoptate până în prezent au izolat şi lovit puternic Rusia din punct de vedere economic, fără a o determina să se retragă sau să renunţe la invazia sa lansată pe 24 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite