Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să reacţioneze pentru a-i alunga pe ruşi de la centrala din Zaporojie

Risc nuclear în Ucraina
Risc nuclear în Ucraina
12 august 2022, 06:40

„Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie„, cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.

Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă„, a adăugat el, denunţând „şantajul nuclear rusesc”.

Centrala a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac, la fel ca săptămâna trecută.

Mai multe bombardamente, pe care cele două părţi nu şi le asumă, fără a fi posibilă verificarea din surse independente a declaraţiilor lor, au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, stârnind temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

Situaţia se înrăutăţeşte, substanţe radioactive sunt amplasate în apropiere şi mai mulţi senzori de radiaţii au fost avariaţi”, a precizat joi compania de stat ucraineană Energoatom.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite