Volodimir Zelenski: Principala sarcină a statului este recucerirea teritoriilor noastre, a pământurilor noastre şi readucerea oamenilor noştri din captivitatea rusă

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
22 aprilie 2023, 10:50

„Pregătim în mod intens noi brigăzi şi unităţi care vor arăta pe front ceea ce au învăţat”, a afirmat preşedintele ucrainean, care şi-a înregistrat alocuţiunea zilnică la finalul reuniunii Comandamentului Suprem pe care îl convocase în cursul după-amiezii, potrivit DPA şi Uatv.ua, citate de Agerpres.

La această reuniune a Cartierului General al Înaltului Comandament Suprem au fost abordate aspecte legate de mobilizarea tuturor mijloacelor pentru eliberarea Ucrainei de sub ocupaţia rusă, a spus Volodimir Zelenski, înainte de revenirea la Kiev a ministrului apărării Oleksii Reznik de la întâlnirea Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein (Germania).

„Fiecare în Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este eliberarea  teritoriilor noastre, a pământurilor noastre şi readucerea oamenilor noştri din captivitatea rusă. Resursele statului vor fi cheltuite în primul rând pentru aceasta”, a afirmat preşedintele ucrainean. „‘Prima linie a frontului este prioritatea numărul unu’, a subliniat el.

În acelaşi timp, Zelenski a mulţumit partenerilor occidentali reuniţi vineri în Germania, care au ajutat şi ajută Ucraina să se apere.„Le mulţumesc acelor parteneri a căror determinare este în deplină concordanţă cu situaţia reală şi cu nevoile de pe câmpul de luptă”, a spus el.

Ucraina luptă împotriva atacurilor forţelor ruse, care au ocupat zone din ţară, de aproape 14 luni şi este în mare măsură dependentă de sprijinul occidental în ceea ce priveşte aprovizionarea cu muniţie şi echipamente militare. Aliaţii occidentali ai Kievului s-au reunit vineri la baza aeriană americană din Ramstein, vestul Germaniei, pentru a discuta despre continuarea acestui ajutor.

Separat, Ministerul rus al Apărării declarase vineri, la Moscova, că trupele de asalt ruseşti luptau în partea de vest a oraşului Bahmut, ultima zonă a oraşului ucrainean asediat care mai este deţinută de forţele Kievului, potrivit Reuters.

Kievul a declarat că forţele ruse au făcut într-adevăr progrese în luptele înverşunate de la Bahmut, dar că situaţia este sub control.

„Deciziile sunt luate în funcţie de oportunitatea militară”, a transmis printr-o postare pe Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar, referindu-se probabil la decizia unei retrageri.

Asaltul ruşilor asupra Bahmut se bazează în mare măsură pe armata privată a grupului Wagner, al cărei patron Evgheni Prigojin şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la un posibil contraatac ucrainean.

„Astăzi, noi îi ucidem pe cei care au fost antrenaţi în Ucraina, dar cei care vor veni din Germania vor fi instruiţi în tehnologie”, a spus el într-o înregistrare audio postată pe Telegram, într-o referire aparentă la ucrainenii care vor fi instruiţi în Germania în utilizarea tancurilor Abrams furnizate de SUA.

„Occidentul le-a transmis (ucrainenilor) 230 de tancuri şi 1.500 de alte vehicule blindate. Şi acestea sunt suficiente pentru o opoziţie serioasă”, a spus Prigojin, care a apreciat că Ucraina îşi va declanşa contraofensiva când solul se va usca după ploile de primăvară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite