Volodimir Zelenski, Olaf Scholz şi Emmanuel Macron, în deschiderea Conferinţei de securitate de la Munchen. Principalul subiect pe agendă, războiul din Ucraina

Conferinţa de securitate de la Munchen 2023
Conferinţa de securitate de la Munchen 2023
17 februarie 2023, 09:39

La reuniunea anuală din Bavaria, unde se discută despre teme de actualitate privind apărarea şi securitatea, participă invitaţi din 96 de ţări.

Principalul subiect de pe agenda conferinţei din acest an este războiul din Ucraina, de la a cărui lansare se împlineşte un an în 24 februarie. Pentru a doua oară consecutiv, la MSC nu va participa niciun reprezentant al conducerii Federaţiei Ruse. Anul trecut, a existat o invitaţie pe numele ministrului de externe Serghei Lavrov, care a decis să nu participe, gest care la acel moment a fost interpretat drept un semnal că decizia de lansare a invaziei ruse asupra Ucrainei fusese deja luată.

Ediţia din acest an este prezidată pentru prima oară de Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel. El şi-a explicat decizia de a nu invita o delegaţie rusă spunând că nu doreşte să le ofere preşedintelui rus Vladimir Putin şi guvernului său o platformă pentru propaganda lor.

Spre deosebire de anii precedenţi, au fost excluşi de pe lista invitaţilor oficialităţi iraniene şi reprezentanţi ai partidului extremist ‘Alternativa pentru Germania’.

Participanţii includ 40 de şefi de stat sau de guvern şi aproape 100 de miniştri.

Printre alţi vorbitori în prima zi a evenimentului se află vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris.

În marja reuniunii, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz vor avea o întrevedere în care vor aborda situaţia din Kosovo.

Ulterior, cei doi lideri se vor întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda, în aşa-numitul format al Triunghiului Weimar.

Potrivit wesbite-ului conferinţei, cea de-a 59-a ediţie a MSC va fi găzduită de hotelul Bayerischer Hof din Munchen. Timp ce trei zile, MSC va oferi încă o dată o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt cu privire la provocările la adresa securităţii mondiale actuale. La aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, MSC 2023 va reprezenta şi un prilej de a analiza coeziunea alianţei şi angajamentul politic faţă de ordinea internaţională bazată pe reguli.

La MSC 2023 vor fi prezenţi peste 450 decidenţi din întreaga lume, printre care şefi de stat, prim-miniştri, miniştri, personalităţi internaţionale şi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale şi ai mediului de afaceri, jurnalişti şi profesori universitari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite