Volodimir Zelenski: „Nu vreau să devin erou… dar sunt gata să-mi dau viața pentru țara mea”

11 aprilie 2022, 14:50

Președintele ucrainean și staff-ul său locuiesc aici de 47 de zile. Planul invaziei ruse  prevedea căderea Kievului în trei zile.

„Sunt bine, sunt calm. Gărzile noastre sunt îngrijorate pentru că ar putea avea loc un atac aerian. Dar când primim semnalul de raid aerian, coborâm scările” – spune Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean explică cum se poate munci în astfel de condiții: „Am găsit o modalitate de a lucra. Nu avem de ales. […] Trebuie să fie întuneric aici, nu poți aprinde luminile pentru că o bombă ar putea ajunge înăuntru, în timpul unui atac aerian.”

„Ați luat decizia de a vă da viața pentru țara dvs, dacă va fi nevoie”, îi spune jurnalistul Scott Pelley.

„Nu vreau să devin erou. Îmi iubesc familia. Vreau să trăiesc încă mulți ani, dar între a fugi și a fi cu poporul meu, sigur  că sunt gata să-mi dau viața pentru țara mea.”

Ce crede familia președintelui Ucrainei despre acest lucru?

„Le-am spus că aceasta este alegerea mea. Și nu  pot face altfel. Sunt președintele țării mele. Sunt președintele poporului nostru. Și chiar dacă nu aș fi fost președinte, aș fi am rămas aici. [Familia mea] a înțeles. Nu numai că a înțeles, dar mi-a susținut pe deplin decizia. Pe deplin.”

Toți cei care au dat ordine și cei care au îndeplinit ordinele sunt vinovați

Zelenski a vorbit în interviu despre dovezile crimelor de război comise de trupele ruse în Ucraina:  „Serviciul de Securitate ucrainean a interceptat comunicații. Există soldați [ruși] care vorbesc cu părinții lor [despre] ce au furat și pe cine au răpit. Există înregistrări ale prizonierilor de război [ruși] care au recunoscut că au ucis oameni. Sunt piloți în închisoare care aveau hărți cu ținte civile de bombardat. Se fac și investigații pe baza rămășițelor morților”.

Întrebat dacă Vladimir Putin ar trebui urmărit penal pentru crime de război, Zelenski a răspuns: „Cred că toți cei care au luat o decizie, care au emis un ordin, care au îndeplinit un ordin, toți cei care au contribuit la asta, cred că toți sunt vinovați.”

 

 

„Nu îi înțelegem [pe ruși]. Nu poți să înțelegi lumea asta. Că există oameni pe această planetă care dau astfel de ordine  și există oameni care le execută” – spune liderul de la Kiev.

Zelenski a vorbit și despre sprijinul Statelor Unite și a răspuns, întrebat dacă este dezamăgit de eforturile președintelui  Biden: „Nu. Nu sunt dezamăgit. Nu știu cum ne-ar ajuta un alt președinte în locul lui. E greu. Avem o relație bună. Așa cred, cel puțin. Ucraina depinde de sprijinul Statelor Unite. Și eu, în calitate de conducător al unei țări aflate în război, nu pot decât să fiu recunoscător”.

Întrebat dacă s-ar întâlni față în față cu președintele rus Vladimir Putin, Zelenski a spus că ar merita încercarea. Chiar dacă asta nu ar rezolva totul, măcar ar putea opri masacrele.

Nu suntem pregătiți să cedăm părți din Ucraina. Dacă am fi acceptat, nu ar fi fost război

Scott Pelley: „Sunteți dispus să renunțați la orice parte a Ucrainei pentru pace?”

Volodimir Zelenski: „În general, nu suntem pregătiți să ne dăm țara. Cred că am renunțat deja la multe [vieți]. Deci, trebuie să rămânem fermi cât putem. Dar asta este viața. Se întâmplă diferite lucruri”.

Scott Pelley: „Este negociabil?”

Volodimir Zelenski:„Ei bine, această problemă va fi pusă cu siguranță în cursul negocierilor. Înțelegem partea rusă. Înțelegem că una dintre prevederile lor despre care se vorbește mereu este recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc. Cu siguranță nu voi recunoaște asta. [Și] și-ar dori foarte mult să cuprindă părțile de sud ale țării noastre. Înțeleg clar că întrebări ca aceasta vor fi ridicate [în cadrul negocierilor] – dacă vor exista vreodată. Dar nu eram pregătiți să renunțăm la teritoriul nostru de la început. Dacă am fi fost dispuși să renunțăm la teritoriul nostru, nu ar fi existat război.”

Liderul ucrainean  explică cum ar arăta victoria în acest război pentru Ucraina: „În primul rând, poporul nostru ar simți cu siguranță victoria. Oamenii s-ar întoarce acasă.  […] Bombardamentele ar înceta. Ne-am recupera teritoriul. Nu ar fi soldați ruși în țara noastră. Da, înțeleg că nu se vor retrage din Crimeea, iar noi ne vom certa și vom negocia pentru un teritoriu sau altul în sudul țării noastre, în Donbas. Știu exact ce [trebuie] să se întâmple ca să putem spune ‘aceasta este victoria.’ Dar,  […] nu voi vorbi despre aste încă.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite