Voiculescu: Infecţiile nosocomiale trebuie raportate aşa cum se cuvine; vedem parte a adevărului, nu este în ordine

Vlad Voiculescu ministrul Sănătății
Vlad Voiculescu ministrul Sănătății
1 aprilie 2021, 15:09

El a făcut referire, în acest sens, la un caz recent.

„Infecţiile nosocomiale trebuie raportate aşa cum se cuvine. La Timişoara pare că au fost raportate cum se cuvine. Repet, pare, din informaţiile pe care le-am primit până astăzi. Am cerut informaţii suplimentare în această dimineaţă”, a spus ministrul, după ce a participat la ceremonia prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului „Cantacuzino”.

În privinţa raportărilor infecţiilor nosocomiale, el a apreciat că în prezent este văzută „parte a adevărului”.

„Nu mi se pare că raportarea este la nivelul la care ar trebui să fie. Nu mi se pare că vedem tot adevărul. E clar că ne apropiem de adevăr şi trendul acesta a început din 2016, vedem că raportarea a crescut, dar ştim că nu suntem încă la nivelul la care ar trebui să fim cu raportarea. Cu alte cuvinte, vedem parte a adevărului şi lucrul ăsta nu este în ordine”, a afirmat Voiculescu.

El a spus că „nu e vorba că cineva ascunde cu bună-ştiinţă”.

„Cred că mai degrabă, dintr-un motiv sau altul, la nivelul spitalelor, fie nu se conştientizează, fie nu se raportează. Cel târziu din 2016 nu există o sancţiune pentru cei care raportează, deci nu văd care ar fi motivaţia pentru o diminuare a raportărilor”, a detaliat el.

Întrebat de eventuale sancţiuni în acest caz, ministrul a răspuns: „Cu siguranţă, raportarea nu este ceva cu care unul sau altul să se poată juca la infinit. Cu siguranţă avem în vedere şi lucrul ăsta”.

„Avem în vedere proceduri pentru raportări, cât şi seturi de reguli mai simple pentru testarea în spitale şi pentru păstrarea unor reguli de bază, care să ne ducă către reducerea numărului de infecţii nosocomiale din spitale”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite