Vladimir Putin propune Alianței Nord-Atlantice un moratoriu privind amplasarea de rachete în Europa

Vladimir Putin
Vladimir Putin
25 septembrie 2019, 13:27

Vladimir Putin a transmis într-o scrisoare adresată liderilor NATO că „Rusia a anunțat deja că a decis să nu amplaseze rachete cu raze medii și scurte în Europa și alte regiuni, atât timp cât americanii fac același lucru”.

„Vă îndemnăm să ne susțineți eforturile, anunțând un moratoriu la nivelul întregii Alianțe Nord-Atlantice privind dislocarea de [rachete] terestre, similar cu cel anunțat de Rusia.”

Moscova este pregătită să respecte un moratoriu de acest fel pe baza unor măsuri de verificare, se afirmă în scrisoarea atribuită liderului de la Kremlin, pe care jurnaliștii de la Kommersant au obținut-o de la un diplomat al unei țări membre NATO.

De asemenea, scrisoarea ar fi fost trimisă și Chinei.

Potrivit unei surse diplomatice dintr-un stat NATO, Alianța Nord-Atlantică consideră propunerea ca fiind „lipsită de sens”, întrucât se crede că Rusia a amplasat deja astfel de arme în partea europeană a țării.

La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, argumentând că Rusia a încălcat acordul.

La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest tratat prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

După abandonarea tratatului, Rusia a semnalat în mai multe rânduri că dorește un moratoriu privind rachetele cu raze scurte şi intermediare de acţiune.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite