Vladimir Putin: Ne-au păcălit cu nerușinare după ce în anii ’90 au spus că nu vor avansa spre Est. De atunci, au avut loc 5 valuri de extindere NATO

23 decembrie 2021, 21:16

Vladimir Putin nu crede că infrastructura militară din România are un caracter strict defensiv și spune că Alianța Nord Atlantică nu s-a ținut de cuvânt atunci când a promis că nu se va extinde spre Est: Nu vom avansa niciun centimetru spre Răsărit, ni s-a spus la începutul anilor ’90. Și ce s-a întâmplat? Au trișat! Pur și simplu ne-au păcălit cu nerușinare. De atunci au avut loc 5 valuri de extindere NATO. Și vedem acum că în România și Polonia se instalează sisteme (de armament). Aici este problema pe care trebuie să o înțelegeți până la urmă. Nu noi amenințăm pe cineva. Ce, noi am venit spre granițele Statelor Unite? Sau spre granițele Marii Britanii? Ei au venit spre noi.”

Liderul de la Kremlin declară că Moscova nu își dorește un conflict cu Ucraina și precizează că lista cu ultimele cerințe adresate Occidentului e menită să asigure perspectivele de securitate ale Rusiei. Putin nu a spus clar și răspicat dacă va ataca sau nu Ucraina, însă a lăsat să se înțeleagă că acțiunile Federației Ruse depind de ce garanții va primi.

Vladimir Putin: „Acum spun că și Ucraina va fi în NATO. Înseamnă că și acolo vor fi baze și sisteme. Aici este problema. Și mai cereți de la mine garanții? Voi trebuie să ne dați garanții.”

Negocierile pe tema unor garanții de securitate pentru Rusia ar putea să înceapă la Geneva, în luna ianuarie. Vladimir Putin spune că a primit semnale pozitive pe această temă de la Washington.

Liviu Iurea: „O decizie fără precedent a fost luată de administrația prezidențială. Invocând restricții legate de pandemie, Kremlinul a decis să selecteze jurnaliștii care au avut privilegiul să participe la conferința de presă. Nu a mai fost acreditare libera și probabil au fost invitați doar cei care nu pun întrebări incomode.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite