Vladimir Putin lansează noi nave de război şi laudă capacităţile flotei ruse

Vladimir Putin
Vladimir Putin
29 decembrie 2022, 16:16

Liderul de la Kremlin, care evită să participe la evenimente publice după declanşarea pandemiei de COVID-19, a dat joi, prin videoconferinţă, semnalul pentru înălţarea drapelului rus pe noile nave.

Printre ele, submarinul „Generalisimul Suvorov”, un submarin nuclear capabil să lanseze rachete balistice atomice. O altă navă din aceeaşi clasă, Borei A, „Împăratul Alexandru al III-lea”, a fost inaugurată şi ar urma să înceapă în curând teste pe mare.

„Insist asupra faptului că noi vom accelera şi creşte volumul construcţiei de nave de diferite tipuri, le vom echipa cu cele mai moderne sisteme de arme”, a declarat preşedintele rus. „Într-un cuvânt, trebuie făcut totul pentru a asigura securitatea Rusiei, interesele noastre naţionale pe oceanele lumii”, a mai spus Putin.

După aproape 23 de ani de când se află la putere, Vladimir Putin a făcut din reconstrucţia armatei sale o prioritate, după starea de marasm în care s-a aflat aceasta în anii 1990, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice.

El a dotat forţele armate cu rachete ultramoderne, unele hipersonice, cu noi nave şi blindate. Însă aceste proiecte sunt de asemenea foarte costisitoare, înregistrează mari întârzieri şi au fost subminate atât de probleme tehnice, cât şi de corupţie.

Modernizate, însă în continuare parţial prost echipate şi prost organizate, forţele ruse au înregistrat numeroase înfrângeri de când Vladimir Putin a lansat ofensiva împotriva Ucrainei, pe 24 februarie.

Flota rusă de la Marea Neagră, cu baza în Peninsula Crimeea pe care Moscova a anexat-o în 2014, a suferit o puternică umilinţă atunci când forţele ucrainene au reuşit să scufunde nava-amiral a flotei, crucişătorul Moskva, în aprilie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite