Vladimir Putin l-a demis pe unul dintre consilierii săi emblematici, arhitectul „verticalei puterii”

Vladislav Surkov
Vladislav Surkov
18 februarie 2020, 21:06

Demiterea lui Surkov, în vârstă de 55 de ani, a fost anunţată printr-un decret prezidenţial publicat pe site-ul Kremlinului. Noile sale funcţii posibile nu au fost făcute publice.

Surkov fusese deja înlocuit la 11 februarie de către şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale, Dmitri Kozak, în calitatea de negociator-şef al conflictului din estul Ucrainei, pe fondul relansării procesului de pace între Moscova şi Kiev.

Vladislav Surkov este pentru mulţi dintre opozanţii ruşi „eminenţa cenuşie” de la Kremlin, pentru că el este cel care, din funcţia deţinută în administraţia prezidenţială de la Moscova, a organizat la începutul anilor 2000 instaurarea unui sistem de putere cu media ţinută sub control, cu o opoziţie docilă în Parlament şi cu reprimarea contestării publice.

Din 2014, Surkov a fost principalul strateg rus în criza ucraineană, marcată de anexarea Crimeii în 2014 şi de un conflict sângeros între forţele Kievului şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 13.000 de morţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite