Vladimir Putin întâmpină Crăciunul pe stil vechi în Biserica Sf. Nicolae din mica insulă Lipno

În Ajunul Crăciunului de rit vechi, preşedintele rus, Vladimir Putin, a participat la slujba de la miezul nopţii într-o mică biserică construită în secolul al XIII-lea în nord-vestul ţării, relatează EFE, Interfax şi RBC.

07 Ianuarie 2021, 16:28 (actualizat 07 Ianuarie 2021, 16:49) Știrile TVR |
Vladimir Putin celebrează Crăciunul de rit vechi / FOTO: en.kremlin.ru

Vladimir Putin, care a recunoscut că a fost botezat în 1952 în secret de tatăl său comunist, i-a chemat pe credincioşi să se roage în speranţa că Dumnezeu le va îndeplini dorinţele.

Această credinţă în miracol 'este steaua care ne luminează calea în viaţă şi ne susţine în cele mai dificile etape', a spus el după ce a participat la slujba oficiată în Biserica Sf. Nicolae din Lipno, o insuliţă din regiunea Veliki-Novgorod.

Preşedintele Putin, care în fiecare întâmpină Crăciunul într-un lăcaş diferit, a dăruit micii bisericuţe din insula Lipno pe lacul Ilmen icoana Domnului Atotputernic.

Construită în 1292, biserica Sf.Nicolae - primul lăcaş din piatră ridicat în Rusia după invazia mongolă - a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi restaurată în 1956.

Ca de obicei, Putin şi-a exprimat sprijinul pentru Biserica Ortodoxă Rusă, pe care a lăudat-o pentru că a încurajat dialogul interconfesional şi a promovat valorile familiei tradiţionale.

Creştinii ortodocşi ruşi serbează joi Crăciunul cu slujbe religioase în toată ţara, conform vechiului calendar iulian.

Sărbătorile de sfârşit de an au început în Rusia la 31 decembrie şi se vor încheia la 10 ianuarie, chiar dacă credincioşii ortodocşi de rit vechi vor sărbători Boboteaza la mijlocul lunii ianuarie, când botezul lui Iisus Hristos este marcat cu băi tradiţionale în apele îngheţate din iazuri, lacuri şi râuri.

Peste 70% dintre locuitorii Rusiei se consideră ortodocşi, dar numărul credincioşilor practicanţi este mult mai mic. Conform sondajelor, jumătate dintre ruşi nu cred în Dumnezeu, dar consideră că a fi ortodox este sinonim cu a fi rus.

(sursa: Agerpres)

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI