Vladimir Putin: În Ucraina va fi un conflict „îndelungat”. Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că în Ucraina va fi un conflict „îndelungat” şi Rusia va lupta pentru a-şi apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile, dar nu are în vedere vreo nouă mobilizare a rezerviştilor, transmite The Guardian.

07 Decembrie 2022, 20:10 (actualizat 07 Decembrie 2022, 20:13) Știrile TVR |
Vladimir Putin

Putin a afirmat că Rusia nu va folosi prima arma nucleară în niciun conflict, a negat că trupele rusești dezertează în masă de pe câmpul de luptă și a susținut că armata rusă nu va fi nevoită să mobilizeze mai multe trupe.

„Aceste zvonuri (..) nu au sens. În acest moment nu există nicio necesitate a acesteia nici pentru Stat şi nici pentru Ministerul Apărării”, a indicat liderul de la Kremlin, care în septembrie a ordonat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor ruse pe frontul din Ucraina.

În principal, președintele rus a apărat "operațiunea militară specială" - termenul său preferat pentru ceea ce a recunoscut în mod deschis că este un război de cucerire pe care l-a comparat cu ambițiile teritoriale ale foștilor țari ruși.

"În ceea ce privește procesul lent al operațiunii militare speciale, atunci, desigur, poate fi un proces pe termen lung", a declarat Putin.

Dintre rezervişti, a precizat Putin, aproximativ jumătate sunt încă în instrucţie, iar cealaltă jumătate, circa 150.000, se află în zona de operaţiuni militare în Ucraina, iar dintre aceştia din urmă aproximativ 77.000 sunt angajaţi direct în lupte.

Putin: „Ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”

Pe de altă parte, Putin s-a plâns că organizaţiile occidentale pentru apărarea drepturilor omului consideră Rusia „o ţară de categoria a doua care nu are niciun drept de a exista”.

„Cu asta avem de-a face”, a spus Putin. „Nu poate fi decât un răspuns din partea noastră - o luptă consecventă pentru interesele noastre naţionale. Vom face exact aşa”, a declarat el.

Preşedintele rus a adăugat: „Da, vom face asta prin diferite moduri şi mijloace. În primul rând, desigur, ne vom concentra pe mijloace paşnice, dar dacă nu mai rămâne nimic, ne vom apăra cu toate mijloacele de care dispunem”, notează Reuters.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Consiliul Europei şi „alte aşa-zise organizaţii pentru drepturile omului”, după începerea „operaţiunii militare” ruse în Ucraina îşi demonstrează „partizanatul cinic”, a mai declarat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţia oficială de presă Tass. El a adăugat că drepturile locuitorilor vorbitori de limbă rusă din Donbas (estul Ucrainei) au fost ignorate de „aşa-numita comunitate internaţională” timp de opt ani.

Putin s-a exprimat în a 10-a lună a războiului din Ucraina, răspunzând comentariilor unui membru al acestui consiliu care a spus că forţele ucrainene bombardează zone rezidenţiale ale regiunii Doneţk controlate de ruşi.

Ucraina a suferit pierderi grele civile pe tot parcursul războiului. Rusia neagă că vizează civili, aminteşte Reuters.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 5°C
IASI 1°C 4°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 1°C 3°C
BRASOV 2°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI