Vladimir Putin îl felicită pe Gorbaciov cu ocazia zilei sale de naştere, în plin război cu Ucraina

Gorbaciov fostul lider comunist a fost spitalizat
Gorbaciov fostul lider comunist a fost spitalizat
2 martie 2022, 10:07

Într-o telegramă publicată miercuri pe site-ul Kremlinului, Putin a evidenţiat rolul jucat de Mihail Gorbaciov în istoria ţării sale. „Aţi câştigat o mare şi bogată experienţă de viaţă, pe merit vă bucuraţi de o mare autoritate şi recunoaştere. Ne bucurăm că astăzi activitatea dvs. multilaterală contribuie la realizarea proiectelor sociale, caritabile, dezvoltării cooperării umanitare internaţionale”, a subliniat Putin în felicitarea sa, urându-i lui Gorbaciov sănătate şi energie spirituală.

Cea mai importantă moştenire a lui ”Gorbi”, aşa cum este el cunoscut în Occident, este faptul că a pus capăt cursei înarmării dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite şi, prin urmare, Războiului Rece.

Însă indiferent de ceea ce face sau spune, pe Gorbaciov îl urmăreşte dezintegrarea URSS, la 25 decembrie 1991. Sunt multe persoane în Rusia care continuă să-l considere personal responsabil pe Gorbaciov de ceea ce actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a numit ”cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea”.

Nostalgicii comunismului sunt mereu dispuşi să-l acuze de trădare, iar în prezent pe reţelele sociale din Rusia circulă materiale video despre consecinţele funeste pentru cetăţeni ale prăbuşirii URSS.

Însă Gorbaciov nu şi-a schimbat punctul de vedere. El continuă să creadă că o reformare a Uniunii Sovietice era posibilă, însă decizia liderilor rus, ucrainean şi belarus de a semna actul de deces al statului totalitar la finele anului 1991 a făcut această misiune imposibilă.

În 2014, îtr-un interviu pentru The Sunday Times acordat la scurt timp după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, Gorbaciov declara că, dacă el ar mai fi fost la putere, „Uniunea Sovietică încă ar fi existat şi Crimeea ar fi făcut parte din ea’. „Întotdeauna susţin voinţa liberă a poporului, iar cei mai mulţi din Crimeea au dorit să se reunească cu Rusia’, a spus atunci ultimul lider al URSS, făcând referire la aşa-zisul referendum prin care preşedintele rus Vladimir Putin a justificat anexarea Crimeei.

În prezent, Gorbaciov pledează pentru ”o maximă cooperare” între fostele republici sovietice, inclusiv prin intermediul integrării economice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite