Vladimir Putin, discurs despre starea națiunii. ”Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Avem încredere în puterea noastră. Adevărul este cu noi”

21 februarie 2023, 09:23

Cel mai important și periculos moment al discursului a fost cel în care Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul strategic START încheiat de președinte Obama și Medvedev. Rusia, a spus Vladimir Putin, ar putea relua testele nucleare. Armata rusă dispune de aproape 6000 de ogive nucleare față de 2500 de focoase americane.

Vladimir Putin și-a început discursul cu acuzații la adresa țărilor occidentale, în special la adresa Statelor Unite. Liderul de la Kremlin a făcut o paralelă între începutul celui de-al doilea război mondial și această perioadă. A reluat acuzațiile la adresa Ucrainei care ar fi influențată de ideologia nazistă și ar dori să lanseze noi atacuri împotriva regiunilor separatiste.

Vladimir Putin a alocat o mare parte a discursului sau evoluțiilor economice. El a evocat realizările Rusiei și planurile de viitor în toate segmentele economiei, de la agricultură și industrie la transporturi și turism. Potrivit președintelui rus, rubla și-a revenit, în ciuda sancțiunilor internaționale.

Practic, liderul de la Kremlin a marcat o reorientare a intereselor strategice ale Moscovei de la relația cu Occidentul către China, Iran și alte țări asiatice.

Principalele puncte din discursul lui Putin

Preşedintele rus a susținut discursul anual către naţiune la Moscova, la o zi după ce preşedintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev şi a condamnat atacul „brutal” al Moscovei asupra unei ţări suverane.

”Ei au început războiul și am folosit forța pentru a-i opri”

„Nu aveam nicio îndoială”, spune Putin, că în februarie 2022 „totul era pregătit” pentru o acțiune punitivă a Kievului în Donbas. „Toate acestea au fost împotriva documentelor acceptate de Consiliul de Securitate al ONU”.

„Repet, ei au început războiul și am folosit forța pentru a-i opri”, spune Putin.

 

 

El a spus că obiectivul vestului este puterea nelimitată și că Sevastapolul este, evident, următoarea țintă după Donbas.

El a acuzat Occidentul că „joacă un joc murdar” cu oamenii și cu Ucraina. Vladimir Putin a invocat Iugoslavia, Irakul și Siria și „secolele de colonialism și dictatură”.

Liderul de la Kremlin a spus că Occidentul și-a înșelat poporul cu „minciuni totale fără principii” despre ceea ce se întâmplă în Donbas.

Președintele rus a spus că Rusia este deschisă la dialogul cu Occidentul și că este deschisă către un sistem egal de securitate, dar „în replică am primit răspunsuri necinstite” și acțiuni specifice pentru extinderea NATO și desfășurarea de noi sisteme antirachetă în Europa.

Putin spune că „întreaga planetă este presărată” cu baze americane.

”Occidentul va folosi pe oricine – teroriști, naziști, „chiar și diavolul însuși” – pentru a lupta împotriva Rusiei”

El acuză Occidentul de „un flux nesfârșit de acuzații împotriva Rusiei” și că a comis mai multe lovituri de stat.

Președintele Rusiei a arătat că în anii 1930 Occidentul a deschis ușa Germaniei naziste, iar apoi a vorbit despre imperiul austro-ungar.

El spune că Occidentul a sprijinit „o lovitură de stat” în Ucraina în 2014. El spune că „cei de la putere aleg să închidă ochii la asta”.

Putin spune că Occidentul va folosi pe oricine – teroriști, naziști, „chiar și diavolul însuși” – pentru a lupta împotriva Rusiei.

Putin susține că poporul ucrainean a devenit „ostatic al stăpânilor lui occidentali” care au ocupat țara în termeni politici, economici și militari. El spune că „regimul nu servește interesului lor național. Ei servesc interesele puterilor străine”.

El spune că Occidentul încearcă să transforme un conflict local într-un conflict global și „vom reacționa într-un mod adecvat. Vorbim despre existența țării noastre.

În Occident „chiar și pedofilia este anunțată ca un lucru normal”

Putin a spus, fără a furniza nicio dovadă, că în Occident „chiar și pedofilia este anunțată ca un lucru normal”, transmite The Guardian.

El a declarat că Occidentul recunoaște căsătoriile de același sex. „Este în regulă. Sunt adulti. Au dreptul să-și trăiască viața. Suntem întotdeauna foarte toleranți cu acest lucru în Rusia”, a arătat Putin. Dar, spune el, scriptura spune că căsătoria este între un bărbat și o femeie. Președintele rus a citat, de asemenea, rapoarte din presă că biserica anglicană ia în considerare termeni neutri de gen pentru Dumnezeu.

Putin le-a mulțumit acum celor din forțele armate ruse care au luptat în Ucraina. El a spus că sunt prea mulți oameni și unități implicate pentru a le numi pe toate și nu a vrut să riște să omite pe cineva. El a mulțumit mamelor, soțiilor, medicilor, asistentelor, feroviarilor, inginerilor, muncitorilor agricoli pentru rolul lor în sprijinirea efortului de război.

Președintele rus a mulțumit „jurnaliştilor militari” care, spune el, „îşi riscă viaţa pentru a spune adevărul lumii întregi”.

Vladimir Putin a anunțat un fond special pentru a ajuta rudele celor căzuți în luptă și pentru militari.

”Aș dori să exprim o recunoștință specială cetățenilor din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Voi înșivă v-ați determinat viitorul. Ați făcut alegerea în ciuda amenințărilor de teroare ale naziștilor. Lângă voi aveau loc acțiuni militare, iar voi ați ales să fiți alături de Rusia. Pentru a fi împreună cu patria voastră”

”Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei sunt inumane Avem parteneri puternici care ne susțin”

El a mai spus că sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei sunt inumane. Că se așteptau ca economia Rusiei să cada, dar nu s-a întâmplat așa. Avem parteneri puternici care ne susțin. Tranzacțiile cu ruble s-au dublat, a subliniat Putin. Ceea ce am realizat în ultima vreme a fost să consolidăm economia.

Putin spune că Occidentul a început „nu doar o agresiune militară și informațională, ci o agresiune economică” împotriva Rusiei. „Nu au avut succes în niciunul dintre aceste domenii”, spune el.

„Inițiatorii sancțiunilor se pedepsesc pe ei înșiși”, a spus el. Putin a continuat spunând: Au provocat o creștere a prețurilor în propriile țări, închiderea fabricilor, prăbușirea sectorului energetic și le spun cetățenilor că rușii sunt de vină.

”Occidentul a furat rezervele valutare ale Rusiei”

El a acuzat Occidentul de „furtul” rezervelor valutare ale Rusiei și spune că „economia rusă a depășit toate aceste riscuri”.

Putin a anunțat reducerea taxelor și sprijin pentru investiții în domeniul IT.

”Cei care au investit în Occident au fost jefuiți”

El a spus că investițiile în Occident sunt un fals rai. Că cei care au investit au fost jefuiți. El a amintit despre privatizarile din anii 90, când, spune el, industriile au fost vândute pe nimic.

Referitor la rușii care au migrat in Occident, Putin spune că aceștia vor fi mereu cetățeni de mâna a doua.

Alegerile locale si alegerile prezidențiale vor fi în termenii stabiliți deja, iar forța politică în momentul de față se consolidează, ”trebuie să avem în vedere securitatea și bunăstarea Rusiei.”

Vladimir Putin a mai anunțat că va face investiții în regiunile ocupate.

”Armele nucleare din SUA, Franța și Marea Britanie sunt toate îndreptate către Rusia”

Putin a mai spus că Occidentul este fie „cinic, fie prost” în bordarea sa asupra controlului armelor și asupra Rusiei. El a spus că relația dintre Rusia și SUA s-a deteriorat și „aceasta a fost inițiativa SUA”.

El a spus că „pas cu pas, SUA au început să distrugă sistemul de securitate mondială și controlul armelor”.

Cu toate acestea, Putin exclude ca Rusia să facă un prim atac nuclear.

El s-a plâns că SUA și NATO nu au permis inspecțiile armelor nucleare. El spune că armele nucleare din SUA, Franța și Marea Britanie sunt toate îndreptate către Rusia.

Putin a spus că suspendă participarea Rusiei la tratatul New Start cu SUA

După ce a acuzat SUA și NATO că nu reușesc să coopereze, el a spus: „În acest sens, sunt obligat să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul ofensiv strategic asupra armelor”.

Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Adevărul este cu noi

”Dragi colegi, dragi cetățeni ai Rusiei, astăzi trecem pe un drum foarte dificil și depășim împreună toate dificultățile. Altfel nu poate fi, pentru că susținem exemplul strămoșilor noștri, iar acesta se transmite de la o generație la alta, dăruirea unității noastre, a patriei noastre. Această unitate a fost demonstrată încă din primele zile ale operațiunii militare speciale. Sute de voluntari au venit pentru a lupta pentru adevăr pentru dreptatea pentru interesele oamenilor din Donbas. Și acum, umăr la umăr avem luptători de toate tipurile, din toate părțile Asiei. Rugăciunile lor sunt în diferite limbi, dar toți luptă pentru adevăr, pentru patria-mamă.”

Putin și-a încheiat discursul lăudând oamenii care au donat pentru a sprijini luptătorii din prima linie din Ucraina și refugiații și a spus:

”Rusia va răspunde oricăror provocări. Pentru că suntem cu toții o singură țară. Suntem un mare popor unit. Avem încredere în puterea noastră. Adevărul este cu noi. Mulțumesc”

Discursul vine într-un moment simbolic, aproape un an la zi de când Putin a anunțat invadarea Ucrainei de către Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru televiziunea de stat: Într-un moment atât de crucial și foarte complicat în dezvoltarea noastră, în viața noastră, toată lumea așteaptă un mesaj în speranța de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operațiunilor militare speciale.”

Kremlinul intenționează, de asemenea, să organizeze un concert de sărbătoare pe stadionul Luzhniki, marți după-amiază, apoi să convoace sesiuni extraordinare ale Dumei și ale Consiliului Federației miercuri.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite