LUMEA AZI

Vladimir Putin are toate șansele să rămână la cârma Rusiei până în 2036. Popularitatea lui scade în Crimeea

După cum arată rezultatele referendumului, rușii au aprobat cu o majoritate de peste 70 la sută modificarea Constituției. Amendamentul care îi permite liderului de la Kremlin să înceapă un nou ciclu prezidențial a fost învelit într-o poleială. Iată ce spun analiștii despre aceste schimbări. Detalii despre desfășurarea votului de la Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova.

04 Iulie 2020, 18:26 (actualizat 04 Iulie 2020, 18:51) Știrile TVR |

Vladimir Putin i-a îndemnat pe ruși să voteze pentru stabilitatea, securitatea și prosperitatea țării.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Vom vota pentru țara în care vrem să trăim: cu învațământ și sistem de sănătate moderne; cu un sistem bun de protecție socială; cu o putere eficientă, care să răspundă în fața societățîi.

Practic, amendamentele au fost adoptate în Parlament, deci ele sunt deja în vigoare.

Vladimir Putin a fost cel care a insistat ca modificările aduse în Constituție să fie legitimate printr-un vot popular.

Serghei Golubitski, publicist: Nu contează absolut nimic, nici prezența la urne, nici modul de organizare, nici cum se votează, anticipat sau on-line.

E un act ritualic, prin care poporul își exprimă susținerea nu neapărat pentru Putin, în calitate de conducător, ci mai debrabă față de ideologia putinistă. E o ideologie pe înțelesul tuturor și agreată de ruși.

Procesul de vot a durat o săptămână, iar televiziunile de stat au pus accent în primul rând pe entuziasmul populației.

Vladimir Putin urmărește, de fapt, un mandat pentru formatarea actualului regim, cu o nouă Constituție și cu păstrarea monopolului prezidențial asupra viitorului Rusiei. Rămâne însă o problemă: Liderul de la Kremlin și elitele din jurul său ar putea interpreta diferit atât legitimitatea acestui mandat cât și gradul de susținere populară de care se bucură Vladimir Putin.

În Rusia există mai multe cercuri de influență, care controlează anumite sectoare ale economiei ruse.

Kirill Martynov, editorialist Novaya Gazeta: Chiar dacă Puțîn nu declară nimic, dar devine evident că peste 4 ani nu demarează nicio campanie prezidențială, elitele încep să-și scoată ochii. Începe instabilitatea. Dacă pleacă Puțîn, nu va fi acea stabilitate asigurată de persoană să. Clanurile din jurul Kremlinului încep să între într-un conflict cu urmări greu de estimat. Nu se va ști cum va fi desemnat succcesorul. De aceea Putin nu are cum să se retragă. Şi da, nimeni nu îi va putea garanta imunitate personală în urmă unui eventual război între clanuri.

Nemulțumirile locuitorilor din Crimeea

Anexarea Crimeei, acum 6 ani, e trecută la capitolul realizări ale președintelui Putin. Un act condamnat de cancelariile occidentale și nerecunoscut ca atare. Sunt oameni în peninsulă care în 2014 s-au bucurat că au trecut sub tutela Moscovei. Astazi, aceiași oameni sunt nemulțumiți.

Electoratul din Crimeea este divizat în privința amendamentelor constituționale care îi vor permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036. Ivan Shian, a fost militar în armata sovietică. A fost născut și crescut în Crimeea. În 2014 s-a bucurat că în peninsulă a fost instalat un guvern pro-moscovit. Totuși, acum, el este printre cei din ce în ce mai furioși pe atitudinea noilor lideri regionali.

Ivan Shian nu este însă singurul care se confruntă cu o asemenea problemă. Încă 4 vecini de ai săi au fost dați în judecată pentru pământ și dacă pierd procesul vor fi evacuați fără să primească vreo compensație.

Povestea lui Shian a fost preluată de activiștii din regiune care le-au cerut autorităţilor locale să apere drepturile acestor cetăţeni.

Alternativa pentru Sevastopol are din ce în ce mai mulți adepți pe fondul nemulțumirilor din ce în ce mai mari față de puterea instalată de Moscova. Un sondaj realizat înainte de referendum arată că mai puțin peste jumătate din populația peninsulei ar susține amendamentele care îl vor menține la putere pe Vladimir Putin până în 2036.

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI