Vladimir Putin apare pe fresca unei catedrale din Ucraina, în scena Judecății de Apoi

1 mai 2017, 14:51

Catedrala greco-catolică Sf. Iosif îi atrage pe ucraineni ca un magnet. Merg acolo să se roage, dar nu numai atât: în picturi, regăsesc feţe cunoscute. De exemplu, Vladimir Putin, pe care ucrainenii nu-l au deloc la inimă, e înfăţişat dând socoteală pentru faptele sale.

ROMAN PRACIUN, enoriaş: „E o avertizare pentru Putin. După el, vor fi alţii şi mai controversaţi. N-ar trebui să fie şi ei pictaţi aici?”

Preoţii spun că nu a fost intenţionat, că nu au comandat special ca Putin să fie cel portretizat.

MIHAILO NISKOGUZ, preot: „Ne-am hotărât la un moment dat să avem pictată Ziua Judecăţii de Apoi într-un stil modern. Nu am făcut un scop din a picta pe cineva anume”.
Şapte artişti au lucrat la noile fresce. Un proiect de artă prin care au vrut să transmită un mesaj, explică şeful echipei: că orice birocrat care ia mită, comite fapte rele sau porneşte un război va arde în iad.

OLEKSII SEREDNICENKO, pictor: „Ideea a fost să înfăţişăm o persoană care reprezintă tot ce e mai rău în sfera puterii”.

Pot fi recunoscute şi alte figuri pe pereţi: generali ruşi care au luptat împotriva ucrainenilor în conflictul din estul ţării. Şi mai sunt strecurate, acolo, tot ca însemne ale răului, câte o zvastică nazistă sau o stemă sovietică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite