Vladimir Putin a decretat legea marțială în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, anexate ilegal

19 octombrie 2022, 15:24

Legea marțială intră în vigoare de la miezul nopţii, iar asta va permite restricţionarea circulaţiei în zonă, instituirea unor controale drastice la obiectivele de infrastructură şi  evacuarea populaţiei spre aşa numitele zone sigure. Un consilier al liderului de la Kiev, Mihailo  Podoliak, a declarat pe reţelele de socializare că legea marţială nu e decât o pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţilor din Ucraina.

 

„Republica Populară Doneţk, Republica Populară Luhansk şi regiunile Zaporojie și Herson erau sub legea marţială înainte de a fi încorporate în Rusia. Acum trebuie să oficializăm acest regim şi să-l includem în legislaţia Rusiei. De aceea am semnat decretul de introducere a legii marţiale în aceste patru entităţi ale Federaţiei Ruse” – a anunțat Putin la ședința Consiliului de Securitate.

„Ne străduim să rezolvăm probleme foarte dificile la scară largă, pentru securitatea Rusiei și un viitor sigur, pentru a ne proteja poporul. Cei care se află în prima linie sau se antrenează în poligon și la centrele de antrenament trebuie să simtă sprijinul nostru și să știe că au în spate țara noastră mare și oamenii solidari”, a mai spus președintele rus, citat de  The Guardian.

Putin a mai anunțat atribuții  suplimentare șefilor tuturor regiunilor Rusiei, fără a oferi alte detalii: „În situația actuală, consider că este necesar să se acorde puteri suplimentare șefilor tuturor regiunilor ruse.”

Putin a dispus de asemenea guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina.

Potrivit corespondentului TVR la Moscova, Liviu Iurea, după decretarea legii marțiale în regiuinile ucrainene Herson, Zaporojie, Dontesk și Lugansk, Vladmir Putin ridică nivelul de alertă la mediu și în toate teritoriile care se învecinează cu Ucraina. Kremlinul încearcă să liniștească spiritele și declară că Rusia nu intenționează să închidă nici granițele și nici misiunile sale diplomatice din Occident.

Max Seddon, de la Financial Times, scrie că anunțul lui Putin este un răspuns clar la recentele eșecuri militare ale Rusiei ca urmare a progreselor contraofensivei Ucrainei.

Kevin Rothrock, editor la publicația independentă de știri rusească Meduza, explică ce presupune, printre altele, legea marțială: restricții de călătorie și de ședere, cenzură militară, confiscări de arme și droguri, interzicerea grevelor la locul de muncă, muncă forțată.

 

Anunțul lui Vladimir Putin vine după ce în cursul zilei autoritățile au început evacuarea civililor din teritoriile ocupate de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Vladimir Saldo, șeful administrației regionale de ocupație instalate de ruși în Herson, a declarat  că autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele zile, pe fondul escaladării ofensivei ucrainene din regiune.

Consiliul Federației Ruse, care este programat să se întrunească după încheierea ședinței consiliului de securitate, este cel care va aproba declarația legii marțiale înainte ca aceasta să devină oficială, notează The Guardian.

 

CITEȘTE ȘI:

Aproximativ 60.000 de civili din regiunea Herson vor fi evacuaţi în Rusia şi pe malul stâng al Niprului, în aşteptarea ofensivei ucrainene

Război în Ucraina, ziua 238 | Putin declară legea marțială în regiunile anexate ilegal. Ruşii “relochează” civilii din Herson. Armata ucraineană: Ruşii au pierdut, de la începutul conflictului, 66.280 de militari

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite