Vladimir Putin: Rusia nu va suporta niciodată să facă ce îi spune Occidentul. Rusia nu urmărește hegemonia, ci își rezervă dreptul de a se dezvolta

Vladimir Putin
Vladimir Putin
27 octombrie 2022, 18:17

Președintele Rusiei Vladimir Putin a susținut un discurs la Clubul Valdai din Moscova, în care a acuzat Occidentul că „dă la o parte toate regulile” atunci când se confruntă cu concurența din Asia și că încă îi privește pe ceilalți ca pe „oameni de mâna a doua”.

„Elitele occidentale nu au dreptul de a-i pune pe alții să le urmeze”, spune el. „Nimeni nu poate dicta poporului nostru cum ar trebui să ne construim societatea”.

El adaugă că Rusia nu se consideră un inamic al Occidentului, dar spune: Rusia nu va suporta niciodată să facă ce îi spune Occidentul.

În acest discurs, președintele rus Vladimir Putin își continuă retorica, acuzând „așa-zisul Occident” pentru escaladarea evenimentelor din Ucraina.

El a spus: Occidentul … a făcut mai mulți pași spre escaladare și încearcă mereu să escaladeze. Nu este nimic nou. Ei alimentează războiul din Ucraina, organizează politicieni în jurul Taiwanului, destabilizează piețele mondiale de alimente și energie. În ceea ce privește ultimul aspect, nu este deliberat, [nu] mă îndoiesc de asta. Totul se datorează unei serii de erori sistemice comise de autoritățile occidentale pe care tocmai le-am menționat.

El a acuzat Occidentul că joacă un joc „periculos” și a spus: Pe dominarea lumii a decis Occidentul să mizeze în acest joc. Dar acest joc este unul periculos, murdar și sângeros. Occidentul contestă suveranitatea popoarelor și națiunilor, identitatea și unicitatea lor și nu are niciun fel de considerație pentru interesele altor țări.

Putin a declarat că Occidentul a respins încercările Rusiei de a construi relații bune cu Statele Unite și NATO, deoarece este hotărât să facă Rusia vulnerabilă.

Moscova a vrut să fie „prietenă” cu Occidentul și NATO, dar nu va accepta încercările Statelor Unite, Uniunii Europene și Marii Britanii de a ține Rusia la pământ, a afirmat el.

El a adăugat că, în opinia sa, SUA au discreditat sistemul financiar internațional prin utilizarea dolarului american ca armă.

Putin a declarat că, în opinia sa, se vor accelera mișcările altor țări de a reduce dependența de dolarul american în comerțul lor internațional.

De asemenea, Putin a acuzat Occidentul că folosește sancțiuni economice și „revoluții colorate” împotriva rivalilor, deoarece nu poate concura în mod corect cu puterea economică și politică în creștere a Asiei.

El a declarat că Rusia nu urmărește hegemonia, ci “își rezervă dreptul de a se dezvolta”.

Putin a mai spus că se gândește în mod constant la soldații ruși căzuți în Ucraina, dar a precizat că Moscova nu a avut de ales decât să lanseze ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială”.

Despre costurile conflictului, inclusiv pentru economia rusă, a spus că au fost inevitabile și că Rusia își consolidează suveranitatea.

El a continuat spunând că lumea se confruntă cu cel mai periculos deceniu de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Vladimir Putin a mai declarat că Rusia nu a vorbit niciodată despre utilizarea armelor nucleare și a afirmat că Ucraina are tehnologia necesară pentru a crea și, eventual, detonarea o „bombă murdară” în Ucraina.

Putin a declarat că Occidentul, inclusiv Liz Truss din Marea Britanie, s-a angajat într-un „șantaj nuclear” împotriva Rusiei și a respins afirmațiile potrivit cărora forțele ruse ar fi atacat centrala nucleară Zaporojie – situată pe teritoriul controlat de Rusia în sudul Ucrainei.

Doctrina militară a Rusiei permite țării să folosească armele nucleare doar pentru apărare, a spus Putin, respingând afirmațiile potrivit cărora Rusia ar avea în vedere utilizarea acestora în Ucraina.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia este pregătită să reia discuțiile cu Statele Unite privind controlul armelor nucleare, dar că nu a primit niciun răspuns din partea Washingtonului la propunerile Moscovei privind discuțiile referitoare la „stabilitatea strategică”.

De asemenea, el a spus despre Recep Tayyip Erdogan ca este un „lider puternic” care a apărat întotdeauna interesele Turciei şi că nu a fost întotdeauna un partener cu care să trateze uşor, dar că Turcia a fost întotdeauna „de încredere” și a avut dorința de a ajunge la acorduri.

Erdogan a jucat un rol vital ca intermediar între Kiev și Moscova de la începutul conflictului, intermediind acordul privind cerealele din Marea Neagră și ajutând la o serie de schimburi de prizonieri – singurele progrese diplomatice de până acum în cele opt luni de conflict.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite