Vladimir Putin: Dacă colegii noștri occidentali își continuă linia agresivã de acţiune, vom lua măsuri adecvate militare și tehnice

Fierbere diplomatică în contextul tensiunii de la granița dintre Rusia și Ucraina, unde sunt dislocați peste 90.000 de militari ruși. Președintele Puțin a evocat atât un răspuns militar, cât și instrumente diplomatice pentru rezolvarea problemelor. Liderul rus a avut discuții telefonice cu președintele Franței și cu noul cancelar german despre propunerile trimise de SUA și NATO. Washingtonul se așteaptă ca dialogul cu Moscova despre Ucraina și despre securitatea în Europa să înceapă în ianuarie.

22 Decembrie 2021, 19:30 (actualizat 22 Decembrie 2021, 19:33) Știrile TVR |

Moscova ridică temperatura declarațiilor la cel mai înalt nivel privind situația de la frontiera cu Ucraina. Președintele Vladimir Putin promite un răspuns militar adecvat dacă SUA și NATO nu vor pune capăt politicii lor considerate "amenințătoare", în terminologia Moscovei. A ales să vorbească despre aceste aspecte la o întâlnire cu oficiali militari de rang înalt, fără alte detalii.

VLADIMIR PUTIN, preşedintele Federaţiei Ruse: "Desigur, așa cum am menționat deja, dacă colegii noștri occidentali își continuã linia agresivă de acţiune, vom lua măsuri adecvate militare și tehnice ca răspuns, vom reacționa dur pentru pași neprietenoşi. Și vreau să subliniez, avem tot dreptul să facem acest lucru. Avem tot dreptul să luăm măsuri menite să asigure securitatea și suveranitatea Rusiei."

Serviciile de informații americane au avertizat că Moscova ar putea declanșa la începutul anului viitor o invazie în Ucraina, un scenariu analizat în cancelariile occidentale.

Rusia a avansat un set de propuneri pentru negocierile cu americanii, unele considerate inacceptabile de Washington. Cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară în Ucraina și în Europa de Est și să renunțe la o nouă extindere. Washingtonul a dat asigurări că nu va exista o discuție cu Moscova despre securitatea europeană, fără europeni.

Sunt informații că dialogul SUA-Rusia pe aceste teme fierbinți ar putea începe în ianuarie. Nu este luată în calcul o întâlnire Biden-Putin, a declarat șeful diplomației americane.

ANTONY BLINKEN, secretar de stat al SUA: "O întâlnire între președinte și președintele Putin, o las pentru altă zi. Nu există planuri pentru aşa ceva acum. Cred că trebuie să vedem dacă, în primă instanță, există vreun progres diplomatic. De asemenea, vrem să vedem Rusia detensionând situaţia, retrăgând forțele de la granița cu Ucraina."

Tensiunea este la cote ridicate. Se observă și din  imaginile date publicității de Departamentul de grăniceri al Ucrainei. Nu se specifică locația exactă, ci doar faptul că aceste tranșee antitanc, la care se lucrează, sunt la granița cu Rusia.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI