Vlad Voiculescu a fost demis de la Ministerul Sănătății. USR-PLUS pune sub semnul întrebării funcționarea Coaliției. Filmul evenimentelor

14 aprilie 2021, 11:07

Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial un ordin prin care se introduc noi criterii în baza cărora se instituie carantina într-o localitate. Doar că premierul a aflat de el din presă. A fost picătura care a umplut paharul nemulțumirilor lui Florin Cîțu la adresa lui Vlad Voiculescu. Așa încât, după o discuție cu vicepremierul Dan Barna, șeful Executivului i-a trimis președintelui Iohannis solicitarea de revocare a titularului de la Sănătate și preluarea interimatului de către Dan Barna.

FLORIN CÎȚU, prim-ministrul României: „Eu cred cu tărie în această coaliție de guvernare, pentru că este o coaliție care s-a constituit în urma votului românilor, în jurul unor valori, al unor idei, și nu în jurul unor persoane”.

Doar că liderii USR-PLUS au refuzat să preia interimatul. Consideră că premierul a declanșat criza, prin urmare el trebuie să își asume totul.

DACIAN CIOLOȘ, co-președinte USR-PLUS: „Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu, fără consultarea conducerii alianței USR-PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil”.

Legați de un protocol care spune, pe de o parte, că Florin Cîțu e premier asumat de toată lumea, iar pe de alta, că formațiunile au dreptul de a-și nominaliza reprezentanții în funcții, liberalii și cei de la USR-PLUS nu s-au menajat.

DAN BARNA, președintele USR: „Este o decizie unilaterală și, din punctul nostru de vedere, imatură politic, care ridică foarte mari semne de întrebare asupra capacității premierului Florin Cîțu de a conduce o coaliție funcțională în această perioadă foarte complexă și delicată pentru România. Este o decizie, prin care, din acest moment, premierul Florin Cîțu nu mai are susținerea alianței USR-PLUS. Vlad Voiculescu, încă din prima zi a mandatului, a intrat într-o luptă cu sistemul de sănătate corupt și căpușat”.

LUDOVIC ORBAN, președintele PNL: „Pentru PNL nu există o altă soluție politică de guvernare decât actuala coaliție. Îl susținem în acest demers pe domnul prim-ministru. Când este necesară schimbarea unui ministru, pentru a asigura buna guvernare, premierul are deplina capacitate de a propune astfel de decizii”.

UDMR a luat act de situație, fără prea multe comentarii: „UDMR acceptă această decizie și susține coaliția, deoarece împreună ne-am asumat responsabilitatea pentru conducerea țării”.

Deocamdată ordinul care a detonat totul e în vigoare și poate fi aplicat. Potrivit unor surse, noul ministru al Sănătății ar urma să îl revoce, însă.

Când au preluat guvernarea, pe 23 decembrie, anul trecut, PNL, USR-PLUS și UDMR au semnat un protocol și au promis responsabilitate față de destinul României.

_______________________________________

ACTUALIZARE Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii Coaliției, în contextul crizei politice, a fost amânată pe săptămâna viitoare

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu: Preiau interimatul la Sănătate până când colegii de coaliție vor numi un ministru. Rămâne o prioritate să asigurăm 1.600 de paturi la terapie intensivă

ACTUALIZARE Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de desemnare a domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministru, ca ministru al sănătății, interimar.

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, joi, cu liderii Coaliției, în contextul crizei politice determinate de demiterea lui Vlad Voiculescu, potrivit surselor Știrilor TVR

ACTUALIZARE Kelemen Hunor, după anunțul lui Dan Barna privind susținerea pentru premier: „Sunt convins că USR-PLUS va veni cu o nominalizare. Va fi o discuţie în coaliţie şi nu se pune problema să ne gândim la alte variante”

ACTUALIZARE PSD: Dacă partidele din coaliție nu pot să-și rezolve criza, singura soluție – alegeri anticipate.

ACTUALIZARE Decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

ACTUALIZARE Kelemen Hunor: „Demiterea unui ministru este prerogativa constituțională exclusivă a premierului. UDMR acceptă această decizie și susținem coaliția”

ACTUALIZARE Dan Barna, declarații după demiterile de la Ministerul Sănătății: „În acest moment, premierul nu mai are susținerea USR-PLUS. Cerem o întâlnire de urgență a coaliției pentru a discuta despre încrederea acordată premierului Florin Cîțu”

ACTUALIZARE USR – Plus cere de urgență o ședință a Coaliției pentru a discuta retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu, se arată într-un comunicat.

ACTUALIZARE Ludovic Orban: „Îl susținem pe premierul Cîțu în acest demers. Decizia nu are legătură cu menținerea coaliției de guvernare”.

ACTUALIZARE Deputatul USR Adrian Wiener este una dintre opțiune Alianței USR PLUS pentru postul de ministru al Sănătății după demiterea lui Vlad Voiculescu.

ACTUALIZARE Dan Barna nu a acceptat interimatul la Ministerul Sănătății.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîţu, despre demiterea lui Vlad Voiculescu: Pentru a mă asigura că încrederea în instituțiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătății

ACTUALIZARE Ședința de guvern care trebuia să aibă loc azi se amână. Miniștrii USR – Plus au anunțat că nu participă.

ACTUALIZARE Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind revocarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

ACTUALIZARE Unii lideri USR Plus vorbesc despre ieșirea de la guvernare.

Ionuţ Moşteanu (USR) a declarat că este o surpriză demiterea lui Vlad Voiculescu fără o discuție în coaliție ”Este un act de agresiune al premierului în această coaliţie”, a spus Moşteanu.  Întrebat dacă poate fi vorba despre o ieșire de la guvernare, deputatul a spus că toate variantele sunt posibile.

Reacții după demiterea lui Vlad Voiculescu | Ramona Strugariu: Nu se poate guverna așa. Marcel Ciolacu: Demiterea vine prea târziu

ACTUALIZARE Cererea de revocare a ministrului Sănătății a ajuns la Palatul Cotroceni.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a fost de asemenea demisă.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri că a înaintat președintelui Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi.

Vicepremierul Dan Barna, a declarat, marți seară, la TVR: În lupta cu pandemia, Vlad Voiculescu e vârful de lance. Foarte puțini din acest guvern ar fi rezistat la atacurile mizerabile și la vânătoarea revoltătoare de care are parte.

„Este un om potrivit la locul potrivit. Nu e perfect. Ceea ce am spus, de fapt ăsta e sensul – când vorbești de diamant, nu, e maximul de duritate”, a precizat Dan Barna la TVR.

Marți seară, un ordin semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan și publicat în Monitorul Oficial a introdus noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și din secțiile ATI

Președintele PNL, Ludovic Orban, declara luni că: “Răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție a ministrului Voiculescu le aparține partidului care îl susține. Este unul dintre ministerele în care au apărut foarte multe probleme. Iar în cazul în care nu se constată o îmbunătățire semnificativă a activității Ministerului Sănătății, se poate ajunge inclusiv la o schimbare a ministrului”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite