Vlad Voiculescu, primele reacții după demitere: Nu există un singur loc în sănătate care să nu fie afectat de politizare. Dacă vrei să oferi informații publice, trebuie sa te temi

16 aprilie 2021, 09:30

Vlad Voiculescu a apărut prima oară în public după demitere însoțit de un grup de susținători – colegi de partid, colaboratori și apropiați de-ai săi. A vorbit aproape două ore cu presa despre cele 4 luni de mandat, marcate de mai multe accidente și tragedii, despre care fostul ministru spune că au fost manipulate politic și mediatic. Premierul l-a demis de la Ministerul Sănătății a doua zi, după publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin privind criteriile de carantinare, semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan. Florin Cîțu susține că nu știa de acest document, însă Vlad Voiculescu spune că acesta a fost doar un pretext. Crede a fost demis pentru că reformele pe care le pregătea au deranjat.

VLAD VOICULESCU, fost ministru al Sănătății: “Dacă superi prea tare sistemul, atunci nici nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina (…) Am crezut, de asemenea, că am ieșit din epoca epoleților, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate. Cred că și aici m-am înșelat. Am crezut, de asemenea, că premierul numit de o coaliție în care s-au stabilit reguli clare nu va folosi forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni care țin mai degrabă de cariera sa politică (…) Premierul României, transformându-se în primul epidemiolog al țării, vorbind despre lucruri pe care nu le cunoștea, despre lucruri pe care nu s-a sfătuit cu experții. (…) În final, ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe pe care n-a construit-o, pe care n-a cunoscut-o și pe care și-a permis să o „ievalueze” exact ca Tudorel Toader, acum câțiva ani. (…) Eu am rămas, după ziua de alaltăieri, cu o imagine în minte: cu imaginea unei protestatare din fașa ministerului, aruncând cu oase, și strigând după doamna doctor Andreea Moldovan – „fă, nenorocito!”. Să demiți un medic, un om profesionist precum Andreea Moldovan, ca să nu mă mai pun și pe mine acolo, fără cea mai mică discuție – este, dacă vreți, echivalentul ceva mai elegant, mai politic, al acelui „fă, nenorocito!””.

Vlad Voiculescu susține că premierul trebuia informat de Raed Arafat, în calitate de șef al comitetului în care se discutase ordinul respectiv. Precizări a făcut și medicul Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății: “Discutarea lor s-a făcut în două zile succesive, la sediul Ministrului Sănătății, într-o companie mai mult decât selectă, reunind reprezentanți ai INSP, inclusiv doamna Adriana Pistol, da asemenea reprezentanți ai DSU – dl dr Raed Arafat și dl dr Călin Alexandru, forma finală a fost forma agreată de toată lumea atunci, la minister, și ulterior și în grupul tehnico-științific”.

În replică, Raed Arafat spune că propunerile făcute în grupul tehnico-științific trebuie aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Raed Arafat, șeful DSU: „Grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le execută, deciziile grupului pleacă ca propuneri către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de primul ministru și reprezentat, în Comitet, de miniștri și de șefi de instituții, unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi le propunem în alt sens, pentru a ieși hotărârea CNSU”.

Șeful guvernului a evitat să comenteze acuzațiile și a spus că Vlad Voiculescu se alătură astfel Opoziției.

FLORIN CÎȚU, prim-ministrul României: “Sunt criticat în fiecare zi de Opoziție, domnul Ciolacu are un cor în jurul lui și se mai alătură o voce care mă critică. Nu va afecta guvernarea și asta vreau să-i asigur pe români. (…) Locul ministerului rămâne la partenerii noștri de coaliție și aștept nominalizarea unui ministru, cât mai curând. Caut trei atribute: fără compromis, fără nepotisme, fără clientelism, fără conflict de interese, fără probleme penale și profesionalism”.

Și președintele PNL crede că decizia de revocare a ministrului Sănătății a fost corectă.

LUDOVIC ORBAN, președintele PNL: „Declarațiile de astăzi ale fostului ministru ne arată, o dată în plus, că premierul a luat o decizie corectă. A făcut-o nu pentru că e un ministru de la altă formațiune politică, ci pentru că era vorba de un ministru care a gestionat slab domeniul pe care l-a condus”.

Surse politice spun că sunt trei posibile variante pentru Ministerul Sănătății: Ioana Mihăilă – medic și secretar de stat în minister, Adrian Wiener – medic și deputat USR, sau un tehnorat.

––––––––––––––––––––––––––––––-

Vlad Voiculescu a făcut vineri primele declarațiile publice, la două zile de la demiterea sa de către Florin Cîțu. Voiculescu a lansat un atac dur la adresa premierului, despre care a spus că s-a transformat în primul epidemiolog al țării și că și-a bătut joc de munca unei echipe. „Am crezut că premierul nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin de cariera sa politică. Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe”, a spus Voiculescu. Fostul ministru a mai spus că să demiți un profesionist precum Andreea Moldovan este echivalentul lui ,,Fă, nenorocito!” strigat la ieșirea din clădirea ministerului.

Cele mai importante declarații ale lui Vlad Voiculescu:

  • Am fost un moment greu pentru mine. Abia a doua zi am avut puterea să mă uit la imaginile cu dna dr Moldovan. Am rămas în minte cu imaginea unei protestatare de la MS care arunca cu oase în dna dr, Moldovan și striga „fă, nenorocito”. Acest lucru se oglindește în felul în care a acționat premierul. Demiterea de către premier e varianta elegantă și rafinată a acelui „fă, nenorocito” strigat la minister.
  • Cu premierul nu am avut nicio discuție despre lucrurile pe care pare că mi le-a reproșat. Nu a existat între mine și premier nici măcar o singură discuție despre ce aș putea face mai bine.
  • Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu nu e premierul de care România are nevoie în acest moment, și prin felul în care înțelege să ia decizii
  • De asemenea, dacă tot avem un ministru interimar, care cunoaşte istoria anului trecut, o rugăminte care e în interes public e să urmărim care este situaţia Unifarm. E una dintre companiile în pericol de dispariţie ale statului român, este unul dintre marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate direct de partidul care l-a susţinut şi îl susţine pe domnul premier.
  • Avem un ministru al Sănătăţii, care nu ştiu cat timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv investigam. O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale. Ordinul stabilea recomandări, care nu au fost combătute de nimeni
  • Dacă cineva trebuia să informeze acesta trebuia să fie Raed Arafat. Să comunice premierului ordinul
  • Alianța s-a exprimat clar față de susținerea prim-ministrului. E vorba de valori. Când oferi forță cuiva nu te aștepți să folosească forța împotriva ta
  • Hrana din spitale încă un motiv de umilire a unor pacienți
  • Da, în această perioada am oprit în Guvern banii către presă
  • Nu există un singur loc în sănătate care să nu fie afectat de politizare
  • După evaluarea directorilor DSP, profesional nu ne face să fim mândri
  • Depolitizarea să continue și să accelereze în perioada următoare
  • Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale. Este în responsabilitatea noastră ca toți indicatorii să reflecte realitatea. Deciziile sunt luate pe baza datelor, a adevărului.
  • Nu putem avea petreceri pe Valea Prahovei și să ne uităm de ce nu avem paturi la AȚI. Pandemia nu se gestionează doar de MS
  • Un Guvern cu un premier care dă un semnal, iar acest semnal este mai important decât acuzațiile. Dacă vrei să oferi informații publie trebuie sa te temi. Sistemul va actiona impotriva ta.
  • Deschiderea scolilor, un succes al Guvernului. Ce nu a mers perfect a fost pus în numele ministerului Sănătății
  • Premierul României s-a transformat in primul epidemiolog al țării. Vorbea despre lucruri pe care nu le cunoștea. Nu s-a sfătuit cu nimeni de la Ministerul Sănătății
  • Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de catre opozitie. E firesc. E nefiresc ca partea de coalitie să folosească accidente sau situatii ca cele de la Foisor și Babeș. Acestea nu erau în sarcina ministerului. Evacuarea era în sarcina altcuiva
  • Ne-am pomenit cu un premier care își bate joc de munca unei echipe pe care nu o cunoștea
  • Am adus la CNAS un expert. Evident că au fost supărări. La fiecare pas găsești oameni puși de un partid sau altul. Fără concurs. O majoritate covârșitoare sunt oameni numiti politic, cea mai mare problemă a sistemului de sănătate
  • Nu putem cu actuala structură din MS să construim spitale
  • Ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat în spațiul public lucruri neîntâlnite în lumea civilizată.
  • Un guvern, un premier care dă un semnal că dacă vrei să aperi interesul public. Dacă vrei transparență, trebuie să te temi, pentru că dacă deranjezi pe cine nu trebuie, un sistem de privilegii, atunci sistemul va acționa împotriva ta
  • Desciderea școlilor – s-a transformat într-o pasare continuă a vinii la Ministerul Sănătății
  • Am găsit vulnerabilități absolut înfricoșătoare la insistuțiile centrale și din teritoriu, vorbesc despre neputința coordinării și neputința unui sistem. Sunt vulnerabilități ale unui sistem
  • Am preluat un sistem medical în colaps
  • Instituțiile se construiesc cu oameni buni, în timp, cu așezare. Altfel, nu se construiește nimic
  • Am construit că fiecare minut a trebuit folosit pentru a aduce oameni, pentru a face proiecte
  • Cred că am greșit în anumite aspecte și cred că atunci când m-am așteptat la decență din partea multor politicieni, din partea unei părți a presei, am greșit
  • Am crezut că premierul numit de o coaliție nu va folosit forța pe care i-am dat-o pentru rațiuni politice
  • Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, cred că și aici m-am înșelat

”Vreau să le mulțumesc celor care duc greul, medici, asistente, ambulanțieri. Vreau să mulțumesc și echipei mele. Vreau să mulțumesc în mod deosebit doamnei Andreea Moldovan, un profesionist remarcabil”, a spus Voiculescu în debutul declarațiilor, după care i-a dat cuvântul Andreei Moldovan.

”Am apreciat mult că nu am fost condiționată politic. Pentru mine a fost extrem de important, venind din sistem să știu ce se întâmplă acolo, știind problemele, să încerc să le rezolv. Am regretul că erau niște ordine care trebuiau să iasă mai departe. Mai aveam și testarea în farmacii și alte proiecte, sper să fie continuate, pentru că sunt proiecte bune. S-a discutat în două zile succesive ordinul, într-o companie selectă, inclusiv șefa INSP Adriana Pistol și Raed Arafat. Forma a fost agreată de toată lumea. Nu am lucrat de capul meu, a fost o muncă de echipă”, a completat Andreea Moldovan.

Vlad Voiculescu a mai spus că s-a gândit mult ce să le spună cetățenilor. ”M-am gândit mult ce să vă spun. Mi-e teamă pentru oamenii din țara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, mi-e teamă pentru oamenii buni din sistem, care așteptau o schimbare, cei care au văzut că nu mai e nevoie de argumente pentru a te elimina dacă superi prea tare sistemul”, a spus el adăugând că au fost ”113 zile de mandat și de ciocniri între mentalități și acesta e și lucrul pentru care am intrat în politică, să schimbăm mentalitățile”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite