Vlad Voiculescu, criticat, dar păstrat la șefia Ministerului Sănătății

12 aprilie 2021, 12:00

PNL și USR sunt de acord că s-au făcut greșeli la transformarea Spitalului Foișor în unitate COVID. Încă se caută vinovații.

DAN BARNA, co-președinte USR-PLUS: “Vlad continuă la Ministerul Sănătății. Nu a fost niciun moment, în discuție în Coaliție, ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă. Era o decizie tehnic corectă, de adaptare a încă unui spital pentru ceea ce înseamnă asistență de tip Covid și evacuarea acelui spital. Cum s-a întâmplat acest lucru nu a fost cea mai inspirată modalitate”.

LUDOVIC ORBAN, președintele PNL: “Răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție a ministrului Voiculescu le aparține partidului care îl susține. Este unul dintre ministerele în care au apărut foarte multe probleme. Iar în cazul în care nu se constată o îmbunătățire semnificativă a activității Ministerului Sănătății, se poate ajunge inclusiv la o schimbare a ministrului”.

Liderul PNL insistă că decizia de schimbare a unui ministru îi aparține premierului și crede că înlocuirea lui Voiculescu nu ar duce la ruperea coaliției. Pe lângă ministrul Sănătății, sunt evaluați în aceste zile și alți demnitari. Șeful DSU e criticat de unii lideri ai PNL.

RAREȘ BOGDAN, prim-vicepreședinte PNL: “Domnul Arafat, care are experiență de 17 ani în administrarea medicinii de urgență și a IGSU, deci cred că putea să prevadă situația de la Foișor”.

LUCIAN BODE, ministrul de Interne: “Am discutat în permanență cu domnul secretar de stat Arafat, vineri seara, în timpul intervențiilor, și vă spun foarte clar că inițiativa de a comunica public tot ceea ce a făcut acolo am luat-o împreună. Primul ministru decide, evaluarea se face periodic și în funcție de activitatea fiecărui secretar de stat”.

În scandal a intervenit și PSD, care a anunțat că depune o moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății.

MARCEL CIOLACU, președintele PSD: “Ministrul Vlad Voiculescu este responsabil de tot ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă acum, cu gestionarea pandemiei”.

Zeci de pacienți din Spitalul de Ortopedie Foişor au fost evacuați vineri seara târziu. Unii au fost externați, chiar dacă fuseseră operați recent. Autoritățile și-au pasat reciproc vină pentru acest incident. Decizia transformării unității în spital COVID a fost luată deoarece în București nu mai erau locuri disponibile pentru bolnavii infectați.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE Ludovic Orban:

– Chestiunea legată d-nul Voiculescu, le-am spus foarte clar colegilor din PNL, răspunderea politică exclusivă pentru menținerea în funcție a d-lui Voiculescu apartine partidului care îl susține, în ceea ce ne privește privim extrem de ingrijorați modul în care este condus Ministerul Sănătății. Exigența noastră față de modul în care este condus Ministerul Sănătății este maximă.

– Noi susținem foarte clar dreptului primului ministru, ca atunci când consideră că un monistrul afecteaza buna functionare a guvernului, nu își îndeplinește atribuțiile, nu pune în aplicare planul de guvernare (…) are dreptul constituțional de a demite ministrul.

– atunci când un minstru nu își face treaba, partidul care l-a propus trebuie să decidă

– ceea ce am avut de spus (la adresa ministrului Sănătății) am spus în cadrul coalitiei. Este cu siguranță unul dintre ministerele în care au aparut cele mai multe multe probleme, este nevoie de o analiză

ACTUALIZARE:  Declarații Dan Barna, după ședința coaliției:

–  Coaliţia merge mai departe, coaliţia este asumată pe reformele pe care le-am propus în programul de guvernare. Continuăm în această structură, pentru că este foarte important ca acest Guvern să-şi îndeplinească programul de guvernare.

–  Există o susţinere la nivelul actualului ministru Vlad Voiculescu, care se va reflecta, bineînţeles, şi în perioada următoare. Vlad continuă la Ministerul Sănătăţii, nu a fost niciun moment în discuţie în coaliţie ideea ca Vlad să fie demis sau să se retragă.

– Obiectivul general al coaliţiei şi al nostru, al fiecăruia dintre noi, este ca acele obiective pe care le avem în programul de guvernare să devină realitate

__________________

Potrivit unor surse din partid, la ședința BEx al PNl, Ludovic Orban ar fi transmis colegilor săi să fie mai puțin critici și să lase problema ministrului Sănătății în sarcina USRPLUS, pentru că acesta este reprezentantul lor. Și Rareș bogdan a afirmat că deocamdată nu se pune problema unor demiteri dar se analizează datele și se cautî lanțul de vinovății.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat că nimeni nu este de neînlocuit.

Decizia apartține premierului, iar acesta are susținerea liderilor PNL.

Dan Barna, liderul USR, declara înaintea ședinței de coaliție că se discută: Dialogul este soluția acestei crize și că nu se va ajunge la o solicitare de demitere.

Rareş Bogdan: Cineva trebuie să ne dea explicaţii pentru o situaţie

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, înainte de şedinţa BEx al PNL, că „cineva” trebuie să dea explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foişor din Capitală.

„Vom vedea ce s-a întâmplat vineri. În primul rând, modul în care funcţionează coaliţia şi ce s-a întâmplat vineri seara într-un moment în care o ţară întreagă a fost şocată de imaginile cu oameni scoşi la ora 23,30 la 5 grade, atât erau în Bucureşti la acea oră, pe targă, acoperiţi doar cu o pătură, în scaune cu rotile, foarte mulţi spre maşini personale ale aparţinătorilor şi nu spre salvări. Eu ştiu că pe zi în Bucureşti sunt o mie de apeluri la salvare, ştiu că sunt supraîncărcate şi spitalele şi activitatea Ambulanţei şi a SMURD, dar cineva trebuie să ne dea explicaţii pentru o situaţie”, a spus Rareş Bogdan înainte de şedinţa BEx al PNL

El a fost întrebat cine ar trebui să dea aceste explicaţii.

El a criticat faptul că ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii duminică în acelaşi timp cu premierul Florin Cîţu.

„Un prim-ministru, atunci când dă declaraţii, nu poate fi în niciun fel acoperit sau dublat de declaraţiile altcuiva. Preşedintele României, prim-ministrul, guvernatorul Băncii Naţionale, Patriarhul României sunt nişte persoane care nu trebuie să fie dublate de mitropoliţi, consilieri guvernamentali, de alte persoane atunci când fac o declaraţie”, a spus el.

Rares Bogdan: Domnul Raed Arafat este uşor tensionat şi nu ar fi rău să încerce să mai exerseze empatia

Rareş Bogdan a subliniat că a fost o greşeală invitarea şefului DSU, Raed Arafat, la şedinţa BEx al PNL de acum două săptămâni.

„Cred că domnul Raed Arafat este uşor tensionat, e uşor obosit şi nu ar fi rău să încerce să mai exerseze empatia şi emoţia, pentru că nu suntem roboţi”, a spus liberalul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite