Vlad, elevul care a îngenuncheat la catafalcul Regelui Mihai: Am făcut ce am simțit. Mi s-a părut un gest normal

O imagine cât o mie de cuvinte”. Așa au descris jurnaliștii fotografia în care un elev a îngenunchiat în fața sicriului cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai. Adolescentul învață la Colegiul "Sfântul Sava" din București, școala în care a învățat și Regele și a acceptat să ne explice gestul pe care l-a făcut la Palatul Regal.

21 Decembrie 2017, 18:04 (actualizat 21 Decembrie 2017, 18:56) |
În genunchi la catafalcul Regelui Mihai
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Am făcut ce am simțit. Mi s-a părut un gest normal. În fața unor oameni merită să îngenunchezi. Regele fără îndoială a fost unul dintre ei” – Vlad Dragne, elev în clasa a X-a la Colegiul Sfântul Sava.

După ce a aflat că Regele a murit, Vlad a căutat mai multe informații despre Majestatea Sa. Internetul și televiziunile l-au ajutat să-și contureze propria opinie despre suveran. Profesorul de română i-a împrumutat "Jurnalul lui Corneliu Coposu", în care a citit despre Mihai I, omul. L-au impresionat încercările Regelui de a reveni în țară, după căderea comunismului.

Atunci când a stat cele trei zile, mi s-a părut atât de impresionant pentru că și-a păstrat promisiunea, chiar atunci când un milion de oamnei i-au cerut să nu o facă, pentru că știa că pe termen lung repercusiunile vor fi negative” – Vlad Dragne.

Îl deranjează acum că politicienii nu mai pun preț pe educație, ața cum a făcut Regele Mihai. Majestatea Sa a învățat în clasa Palatină, o clasă făcută special pentru el. Tatăl său, Carol al II-lea, a cerut ca în această clasă să fie doar copiii de zece, dar din toate mediile sociale. Iar examenele se dădeau în holul Colegiului „Sfântul Sava”. Elevii de azi sunt curioși să afle cum a învățat Regele.

Se interesează unde a fost clasa Palatină, dacă a fost în liceu. Lle-am spus că nu a fost în liceu, a fost unde azi e Sala Palatului. Dacă învata bine, și le-am spus că învăța foarte bine. Și vin în muzeu, se uită la foaia matricolă și văd acolo și note de 7, de 8 și spun: uite, se poate ca Rege să ai și note de 7 și 8!” – Ioan Grosu, profesor de istorie la Colegiul Sfântul Sava.

Regele a avut o educație foarte riguroasă în formarea sa. Iar acum, democrația permite oricui să ajungă la putere, indiferent de educație” – Vlad Dragne.

Școala în care a învățat Regele Mihai, Colegiul Sfântul Sava, n-a fost uitată vreodată. Regele a păstrat legătura cu acest liceu când a revenit în țară. Cei care au avut ocazia să-l cunoscă personal au fost îndurerați de moartea Regelului.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MOARTEA UNUI REGE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 7°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 3°C -1°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 7°C 5°C
BRASOV 3°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI