Vizitele în secțiile de terapie intensivă COVID, în condiții stricte. Aparţinătorul este însoţit și ajutat la echiparea cu combinezonul de protecție

Bolnavii de COVID aflaţi în stare gravă în secțiile de terapie intensivă pot fi vizitaţi de familie. Ministrul Sănătății a decis că un singur aparţinator va avea voie să intre la pacient pentru maximum un sfert de oră, în condiții stricte de protecție. În unele spitale, astfel de vizite erau permise și până acum. În altele însă, abia se stabilesc protocoalele.

12 Aprilie 2021, 21:23 Știrile TVR |
Vizitele la ATI Covid, permise prin ordin de ministru
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Când ajung în secția de terapie intensivă, bolnavii cu forme grave de COVID nu mai pot comunica cu familia pentru că sunt intubați. Autoritățile au decis ca rudele să îi poată vedea.

Vizitele sunt posibile cu acordul medicului curant.

Adriana Pinti, corespondent TVR: "Potrivit procedurii, fiecare aparținător va fi preluat de o asistentă care îl va duce în camera de echipare, unde îl va ajuta să se îmbrace".

O singură persoană poate intra la bolnav și trebuie să respecte toate normele de protecție, fără să aducă în secția ATI niciun obiect din exterior.

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara susține că inițiativa e bună, dar că nu poate fi pusă în practică de pe o zi pe alta.

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase "Victor Babeș" Timișoara: "Faptul că un aparținător vine și stă în combinezon și stă lângă patul celui din familia lui cred că denotă și o înțelegere mai mare din partea acestor vizitatori și din partea comunității referitor la munca pe care o facem noi".

Doar pacienții în stare gravă pot fi vizitați, o singură dată și numai timp de maximum 15 minute.

La spitalul COVID din Râmnicu Sărat, rudele pacienților internați acolo au fost lăsate să-și vadă bolnavii și până acum, în baza legii drepturilor pacientului.

Și la spitalul din Suceava vizitele sunt permise încă din septembrie, anul trecut. Peste 20 de cereri au fost făcute de atunci și aprobate.

La Iași, pe lângă regulile de protecție, va exista și un orar de vizitare a pacienților aflați la ATI. Vor fi disponibile doar 2 ore pe zi.

Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași: "Nu mi se pare, din punct de vedere epideomiologic, în regulă, dar dacă e ordin de ministru, noi ne vom conforma. (...) Când eşti la terapie intensivă, accesul ar trebui să fie restricţionat, pentru că persoanele care vin din afară aduc germeni".

Echipamentele de protecție pentru vizitatori vor fi puse gratuit la dispoziție de spitale, care vor suporta aceste cheltuieli.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI