VIDEO TELEJURNAL

Vizitatorii în cărucioare cu rotile nu au acces la Observatorul Astronomic

În România, priorităţile autorităţilor când vine vorba de servicii şi facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi lasă de dorit. O dovedeşte fiecare acţiune a celor care ar trebui să le uşureze viaţa oamenilor care nu se pot deplasa singuri. Un exemplu elocvent: Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" din centrul Capitalei. Deși s-a făcut o investiție masivă în renovarea lui și s-a inaugurat cu fast acum 6 luni, liftul clădirii a fost și este doar de decor. Exemplele care frizeaza absurdul și lipsa de respect pentru invalizi pot continua la fiecare colț de stradă al orașului.

06 Mai 2017, 20:23 |
Între nepăsare și umilințe
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Clădirea monument a Observatorului Astronomic de pe bulevardul Lascăr Catargiu din Capitală a fost modernizată cu 2 milioane de euro şi inaugurată la finalul anului trecut după 2 ani de şantier.

Dacă faceți parte din categoria persoanelor cu dizabilități și nu vă puteți deplasa singuri, depindeți de un scaun rulat, dar vreți să vizitați Observatorul Astronomic, trebuie să știți că liftul clădirii nu funcționează, asta deși au fost făcute lucrări de reabilitare, iar recepția a fost făcută la finalul anului trecut.

Primăria Capitalei a tăiat panglica, deși nici atunci, nici acum liftul nou prevăzut în proiect nu e funcţional. Clădirea a fost oficial recepţionată de oficialii primăriei, dar arhitecţii care au făcut proectul susţin că nu şi-au dat avizul. Unul dintre motive este liftul.

"Faptul că acest lift nu funcționează în prezent nu intră în atribuțiile noastre. Mai mult, în decembrie 2016, când s-a oficiat recepţia, referatul nostru, al proiectantului general, nu a recomandat recepția. Acest document se află în arhiva P.M.B."

Am cerut Municipalității documentul care conține recomandările proiectantului la finalizarea lucrărilor. Nu l-am primit. Am aflat, în schimb, motivul pentru care persoanele cu dizabilități au accesul limitat în clădire.

Liftul va putea fi accesibil publicului, conform normelor incidente în vigoare, numai după semnarea de către Beneficiarul administrator, Muzeul Municipiului Bucureşti, a contractului de mentenanţă. Între timp, în urma unui control, Agentia Natională pentru Plăti si Inspectie Socială, cere Muzeului Municipiului București ca până la finalul lunii mai să obțină autorizația și să semneze contractul de mentenanță pentru ca liftul să poată fi folosit.

Situația de la Observator nu este nici pe departe singura piedică în calea persoanelor cu dizabilități. Claudiu s-a născut cu o boală gravă și toată viața și-a petrecut-o într-un scaun cu rotile. Fiecare zi în afara casei este presărată cu greutăți.

Legea impune autorităţilor să asigure căi de acces pentru persoane cu dizabilităţi în toate instituțiile publice. Dar nu există nici măcar o evidență clară a celor care nu pot să meargă - sunt câteva zeci de mii sau poate chiar 200.000.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI