Vizita Regelui Charles al III-lea în România a fost planificată în secret, cu mult timp înainte de încoronare

23 mai 2023, 20:38

Vizita monarhului britanic în România a fost planificată în mare secret, cu câteva luni înainte de încoronarea care a avut loc pe 6 mai la Londra.

CAMELIA CSIKI, jurnalist TVR: Încoronarea Regelui Charles deschide o nouă eră și este un moment istoric pentru întreaga lume, fie că vorbim despre țări monarhice sau că vorbim despre republici, dar este un moment deosebit de important și pentru România. O țară despre care Regele Charles a declarat că o iubeste, îi admiră frumusețile și o păstrează în suflet.

Este pentru prima oară când Regele Charles al III-lea vine în ţara noastră şi nu se întâlneşte cu Familia Regală a României, cu care se înrudeşte, pentru că Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu vor fi în Iordania, la nunta anului, cea dintre Principele Moştenitor al Regelui Abdullah cu prinţesa Arabiei Saudite.

Președintele Klaus Iohannis îl va primi oficial pe Regele Charles la Palatul Cotroceni, apoi monarhul britanic va petrece o scurtă vacanță în Transilvania, unde se poate plimba pe dealurile împădurite din Valea Zălanului și poate picta lângă casa din Viscri.

ASR PRINCIPELE RADU: El are România în suflet şi înţeleg şi de ce. Este o ţară cu calităţi şi cu resurse excepţionale. A văzut întotdeauna partea ei bună.

Monarhul britanic va călători în România fără Regina Camilla. Din 1998, Regele Charles a venit singur în România aproape an de an, în lunile mai-iunie.

Când pandemia l-a împiedicat să ne viziteze, s-a apucat să înveţe limba română, ne mărturiseşte Aura Woodword, românca din Londra care a lucrat cu monarhul britanic aproape 17 ani.

AURA WOODWARD, fost director al Fundaţiei Prinţului de Wales în România: Am primit un mesaj de la Majestatea Sa că doreşte să trimită un mesaj de Paşte românilor şi voia să îl învăţ câteva cuvinte în limba română. Majestatea Sa era în Scoţia şi eu în Londra şi am învățat să folosim tehnologia. Mi-aduc aminte că a fost destul de greu pentru Majestatea Sa să pronunţe „Hristos a Înviat”! În toată experiența mea, lucrând pentru Majestatea Sa, a simţit că România este foarte aproape de sufletul lui, prin întâlnirile pe care le-a avut acolo si aici.

MAJESTATEA SA REGELE CHARLES AL III-LEA, mesaj de Paşte, 2020: Doamnelor şi domnilor, în ceea ce mă priveşte, abia aştept ca, la un moment dat, în viitor, să revin în România, o ţară care are un loc special în inima mea.!

După România, în vara aceasta, Charles va merge într-o vizită amânată în Franța şi, împreună cu Regina Camilla, va merge în Kenya.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite